Gyerek

Az elhúzódó orrfolyás gyakori okai gyerekeknél

A közösségbe került gyerekeknél ősztől tavaszig gyakori tünet az orrfolyás. Ezt okozhatják különböző légúti betegségek, de gyakran ez az egyetlen elhúzódó panasz.
2021. Október 11.
Az elhúzódó orrfolyás gyakori okai gyerekeknél (fotó: Getty Images)

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogyan lehet csökkenteni a náthás tünet miatti gyakori hiányzásokat.

Orrfolyás nátha miatt: más tünetek is jelentkeznek

Az orrnyálkahártya által, egészséges gyerekeknél is termelődő váladék mennyisége megnövekedhet, ennek leggyakrabban nátha, megfázás az oka. Ilyen esetben egyéb panaszok, például láz, rossz közérzet, étvágytalanság, torok- és fülfájás is jelentkezhetnek. Előfordulhat azonban olyan eset is, hogy az orrfolyás az egyetlen tünet. Ennek több kiváltó oka is lehet.

Amikor az orrfolyás az egyetlen tünet

  • Néha a náthás betegség elhúzódik, az orrfolyás tartósan megmaradhat, egyéb panaszok nélkül is. Ilyenkor fül-orr-gégészeti vizsgálat indokolt, mert a háttérben a nátha utáni szövődményként jelentkező gennyes orrmelléküreg-gyulladás is állhat.
  • A kivizsgálás egyéb elváltozásokra is fényt deríthet, így például lehet a háttérben orrmandula megnagyobbodás. Érdemes figyelni, hogy ha az orrfolyás mellett a gyermek nyitott szájjal alszik, vagy horkol, mert ez is erre utalhat.
  • Légúti allergia már gyerekeknél egészen fiatal korban, bölcsődéseknél is kialakulhat. Tavasztól őszig a pollenek, télen a lakáson belüli allergének, poratka és penészgomba miatt jelentkezhet allergia miatt orrfolyás.
  • Már gyerekkorban is kialakulhatnak szőlőfürtszerű növekedések az orr nyálkahártyáján, az úgynevezett orrpolipok. Orrdugulást és tartós orrfolyást okozhatnak, csakúgy, mint az orrsövényferdülés, ami gyerekeknél a szülés során, vagy később, egy orrot ért sérülés miatt alakulhat ki.
  • Kisgyermekeknél előfordulhat, hogy valamilyen ételt vagy apróbb játékot dugnak az orrukba. Az idegen test orrdugulást okoz, jelenlétére a jellegzetes féloldali, sok esetben kellemetlen szagú orrfolyás hívhatja fel a figyelmet.
  • Nagyon ritka esetben jó vagy rosszindulatú daganatok is okozhatnak orrdugulást és orrfolyást gyermekkorban. Féloldali orrfolyás esetén erre a lehetőségre is gondolni kell.
  • Orrfolyás fennállhat a hátsó orrnyílás elzáródása miatt is. Ha ez mindkét oldalon jelen van, akkor igen hamar, közvetlenül a születés után észlelhető. Ha azonban csak az egyik oldalon alakult ki, akkor gyakran csak későbbi életkorban fedezik fel a féloldali orrváladékozás miatt.

Nem csak a gyakori hiányzások miatt fontos a kezelés

Az állandó orrfolyás miatt a gyerekek gyakran kénytelenek sokat hiányozni az óvodából vagy az iskolából, emellett az életminőségüket is jelentősen rontja ez a tünet. Az éjszakai pihenést is zavarja, a szájlégzés pedig további komplikációkhoz vezethet, az állkapocs és a fogak fejlődésére is kedvezőtlenül hat. Az elhúzódó orrfolyás szövődménye lehet még középfülgyulladás és gennyes arcüreggyulladás is.Tartós panaszok esetén ezért mindenképp kérjük fül-orr-gégész segítségét! Az orrfolyás kezelése a kiváltó októl függ. Bizonyos esetben gyógyszerekkel, orrspray segítségével megszüntethető, de olykor műtétre is szükség lehet.

Forrás: Fül-orr-gége Központ