Gyerek

Az ekcéma is okozhat cserepes ajkakat

Nem csak a tavaszi szeles időjárás miatt érezhetjük száraznak, repedezettnek az ajkainkat.
Az ekcéma is okozhat cserepes ajkakat

Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica főorvosa elmondta, miről ismerhető fel és hogyan kezelhető az ekcémás cheilitis vagy ajak dermatitisz nevű betegség.

Rossz szokások és allergia is okozhatja

Teljesen normális, ha időnként az ajkak bőre kirepedezik, kiszárad, a szájszél is berepedezhet. A téli hideg és a tavaszi szél mellett a nyári erős napsütés is próbára teszi a bőrt ezen az érzékeny területen, ám gondos ápolással – megfelelő hidratálással, ajakápoló készítményekkel – ezt meg tudjuk előzni, ha pedig már kialakult, akkor kezelni. Előfordulhat, hogy a bőrprobléma tartósan megmarad, vagy rendszeresen kiújul.

“Az érzékeny, atópiás bőrű egyéneknél az ajkakon és az ajkak körül is jelentkezhet bőrirritáció. Ilyen esetben a panaszok elhúzódóak és sok esetben jóval látványosabbak is. Nemcsak az ajkak bőre, hanem körülötte az arc is kipirosodik, az ajkak körül – kívül és belül is akár – hámló, kiszáradt, gyulladt, viszkető bőr látható.”

A fájdalmasan húzódó száraz bőrt kiválthatja:

  • az ajkak harapdálása,
  • az ajakápoló, rúzs, fogászati anyagok, fogkrémek, fogpótlások, fogszabályzó valamely összetevőjével szembeni érzékenység,
  • bizonyos élelmiszerek fogyasztása,
  • cigarettafüst,
  • pollenek,
  • hormonszint változása,
  • stressz,
  • fokozott verejtékezés,
  • gombás, vagy bakteriális eredetű fertőzés.

Hogyan kezelhető?

Attól függően, hogy mi okozza a bőrtüneteket, a kezelés történhet szteroid tartalmú krémekkel, vagy gomba- és baktériumellenes készítményekkel. Nagyon fontos a rendszeres hidratálás, a szakember segítségével kiválasztható a megfelelő hipoallergén, illetve illat- és adalékmentes készítmény.

A problémás összetevő beazonosításában nyújt segítséget az epicután allergia teszt. A vizsgálat során a hát bőrére tapaszokat ragasztanak, melyekre előzőleg felvitték azokat a standardizált allergéneket, amelyekre a szervezet reakcióját vizsgálják. A tapaszok alatt a bőrreakciót megadott időközönként ellenőrzik. Ha bőrpír, viszkető kiütés jelentkezik, akkor az illető az adott összetevőre allergiás. Ha a továbbiakban arra ügyel, hogy olyan termékeket használjon, amelyek az adott összetevőt nem tartalmazzák, akkor meg tudja előzni a kellemetlen tünetek kialakulását.

Kapcsolódó cikkeink ekcéma témában:

Forrás: Dermatica