Gyerek

Az alacsony vércukorszint hatása a testre

Ha fogyókúrázunk, vagy nem viszünk be elegendő, megfelelő szénhidrátot, azzal ugyanúgy ártunk a szervezetünknek, mintha cukorral tömnénk magunkat. Íme néhány jel, hogy valószínűleg túl alacsony a vércukorszintünk.
2018. Július 11.
Hányingert is okozhat az alacsony vércukorszint

1. Fáradtság

A gyengeség, fáradtság, szédülés mind-mind jelei lehetnek az alacsony vércukorszintnek. Úgy érezzük, hogy elhagyott minden erőnk, és azon nyomban képesek lennénk elaludni.

2. Heves szívdobogás

Azok a hormonok, melyek megemelik a vércukorszintünket, mikor az túl alacsony, a pulzusunkat is meggyorsíthatják és akár szívritmuszavart is okozhatnak. (Ezt hívják az orvosok aritmiának.) Sajnos a cukorbetegség esetén használt gyógyszerek is járhatnak ilyen mellékhatással.

3. Remegés

Az alacsony vércukorszint összezavarhatja a központi idegrendszert, ami a mozgásunkat befolyásolja. Ilyenkor a szervezet olyan hormonokat bocsát ki, mint például az adrenalin, hogy segítse a vércukorszint kiegyensúlyozását, ez azonban remegést, reszketést is okozhat.

4. Nyirkos bőr, verejtékezés

A leesett vércukorszintet visszaállítani próbáló hormonok nemcsak szívdobogásérzést, de heves izzadást is kiválthatnak. Gyakran ez az első jel, amit tapasztalhatunk, ha hirtelen leesik a vércukrunk. Ezt az életmódunk megváltoztatásával (pl. napi ötszöri, kis adagokban való étkezés) könnyen elkerülhetjük.

5. Éhség

Ha nem sokkal azután, hogy ettünk, hirtelen megint farkaséhesek leszünk, az egy komoly intő jel lehet, hogy a szervezetünk nem képes megfelelően az ételt cukorrá bontani. Különféle betegségek és bizonyos gyógyszerek is okozhatnak ilyesmit.

6. Hányinger

Ez a tünet nem csak alacsony, de magas vércukorszint esetén is jelentkezhet. Mivel a szervezetünk ilyenkor minden erejével azon van, hogy visszaállítsa az egyensúlyt, összezavarja az emésztőrendszerünket is, ezért érezhetjük rosszul magunkat.

7. Szédülés

Az agysejteknek szüksége van glükózra, hogy funkcionálni tudjanak. Ha ennek szintje nagyon alacsony a szervezetünkben, fáradtnak, gyengének érezhetjük magunkat, sőt szédülhetünk és a fejünk is megfájdulhat.

8. Zavarodottság

Mikor hirtelen leesik a vércukorszintünk (hipoglikémia), könnyen zavarodottá válhatunk. Összevissza kezdünk beszélni vagy elfelejtjük, hol vagyunk. Néha ez olyan gyorsan történik, hogy észre sem vesszük, hogy furán viselkedünk. Nagyon extrém esetben akár kómába is eshetünk.

Forrás: webmd.com

Kapcsolódó cikkeink: