Gyerek

Állj le a szigorral! – Nem bűn a nassolás az ünnepek alatt

"Lazulj le és hagyd, hogy gyermekeid szabadon garázdálkodhassanak az ünnepi finomságok kavalkádjában!" Valószínűleg nem erre számítanál egy dietetikus szájából, de Sally Kuzemchak a 2 gyermekes táplálkozás tanácsadó tudja, miről beszél.
2018. December 23.
Állj le a szigorral! - Nem bűn a nassolás az ünnepek alatt

“Talán meglepően hangzik, de azt ajánlom, hogy idén engedj egy kicsit az elveidből és bízd rá a kicsikre a döntést, amikor az ünnepi asztalon fellelhető falatok között válogatnak. Ne akarj mindenáron őrködni a tányérjaik felett! Ne parancsolj rájuk, hogy inkább zöldségeket egyenek! És semmiképp se loholj a nyomukban alkudozva, hogy mit miért cserébe ehetnek meg”- tanácsolja Sally.

A szakember úgy véli, hogy az ilyen viselkedéssel nem csak saját magadnak okozol felesleges stresszt az ünnepi időszakban, de a gyerekek sem tanulnak belőle semmi hasznosat. Folyamatosan csak azt sugallod így nekik, hogy nem bízol meg bennük, nem tartod őket elég érettnek ahhoz, hogy felelősen viselkedjenek egy ilyen helyzetben.

“Dietetikusként nem egy és nem kettő olyan felnőttel beszéltem, akinél az egyszerinek induló túlevés hetekig tartó bűntudat teljes zabálásba csapott át. De a gyerekek beszámolói alapján számukra nem jelentett problémát az, hogy az adott karácsonyi bulin mennyi pizzát, cukorkát vagy sütit ettek, hiszen – ahogy újra hazaértek – ugyanazt a korábban már bevett, szülők által is támogatott, egészséges táplálkozási szokásokat követve étkeztek, mint előtte. Sok gyerek nagyon jól képes szabályozni önmagát, nem úgy mint a felnőttek többsége. Meg sem tudom számolni, hányszor fordult elő az, hogy a gyerekeim kértek még egy ráadás sütit, majd egy harapás után bejelentették, hogy nem esznek többet, mert már tele vannak” – osztja meg saját tapasztalatait Sally.

A legnehezebb feladat elé az ünnepi partik és nagy családi összejövetelek terülj-terülj asztalai állítják a szülőket, hiszen ott egyszerre vannak feltálalva “rendes” ételek és desszertek, édességek is. Emiatt különösen nehéz lehet szabad kezet adnod a porontyodnak, mégis próbáld meg visszafogni magad.

“Egyszer jártam egy partin, ahol egy édesanya vérre menő harcot folytatott kislányával, szinte könyörögve hogy a gyerek csak a hot dog után egyen süteményt. Még könnyek is hullottak a hosszas szópárbaj alatt, mire végül a leányzó nagy nehezen elfogyasztott néhány harapásnyi hot dogot és édesanyja szerint ezzel kiérdemelte a süteményt. Mindeközben az én gyerekeim – akik tányérján megfért ez is – az is, – mind a két típusú ételből jócskán ettek és a jelenet végére ők már boldogan rohangáltak mindenféle köztes dráma nélkül.”

Sally ad néhány apró tippet is, hogy elkerülhesd a nasi problémát az idei ünnepi szezonban:

  • Az esemény napján igyekezz a lehető legegészségesebb étkeket biztosítani otthon. Ha az összejövetel előtt édességet kérne a gyermek, emlékeztesd, hogy erre ott a helyszínen jócskán lesz lehetősége.
  • Kérdezz rá többször a gyerek hogylétére – főleg, ha már túl van az ötödik szelet bejglin is – érdeklődj nincs-e tele nem érzi-e magát rosszul? Ha az az érzésed, hogy utódod már csak unalomból falatozgat, akkor mutass neki új lehetőségeket, játékokat, amikkel elfoglalhatja magát.
  • Az ünnepi időszakban otthon kerüld a gyorsételeket, és az édességet. Míg máskor néha lecsúszhat egy-egy ilyen “bűnös” falat, lássuk be a karácsony-szilveszter hetek alatt több családi összejövetel is juthat besűrítve alig néhány napra, s ezeken mindig akad lehetőség az ilyen típusú ételek elfogyasztására.

Nálad meddig mehetnek el a gyerekek, ha ünnepi dőzsölésről van szó?

(via)

Kapcsolódó cikkeink: