Gyerek

Állandóan megcsípik a szúnyogok a gyereket? 5 ok, miért történhet ez

Míg egyes gyerekek csak alkalmanként tapasztalják a zavaró, viszkető szúnyogcsípéseket, addig mások esetében úgy tűnik, mintha különösen szeretnének belőlük lakmározni a kis vérszívók. De miért lehetnek egyesek hajlamosabbak a szúnyogcsípésre?
2022. Július 14.
Állandóan megcsípik a szúnyogok a gyereket? 5 ok, miért történhet ez  (Fotó: Getty Images)

A szúnyogok válogatósak annak tekintetében, hogy kit csípnek meg, és jobban vonzzák őket bizonyos látható dolgok, vagy szagok, mint mások, írja a Romper. Hasznos lehet megismerni ezeket a preferenciákat, hogy ennek megfelelően jobban el tudjuk kerülni a csípéseket, és védeni tudjuk tőlük a gyerekeket.

Szaladgálás a szabadban

Ha valaki kint edz, vagy kimegy a melegbe, a testhőmérséklete megemelkedik, és az izzadsággal tejsav szabadul fel. A szúnyogokat vonzza ennek a szaga. “Amikor izzadsz, a tested olyan vegyületeket bocsát ki, amelyek a szúnyogok számára vonzó parfümöt jelentenek” – mondta el a portálnak Dr. Cherilyn Cecchini gyermekorvos. Hozzátette, hogy néhányan nagyobb mennyiségben bocsátják ki ezeket a vegyületeket, ezért több csípést tapasztalhatnak.

Mivel tehát a gyereket nagyobb valószínűséggel csípik meg a szúnyogok, például egy focimeccs alkalmával, vagy ha a parkban játszik délután, ezért érdemes ilyenkor hosszúujjút viselnie, vagy gyerekek számára biztonságos szúnyogriasztót ráfújni.

Vércsoport

Lehetséges, hogy a gyermeket a vércsoportja miatt csípik meg gyakrabban a szúnyogok. “A nőstény szúnyogoknak vérre van szükségük a szaporodáshoz, és bizonyos vércsoportoknál magasabb a szintje egy fehérjének, amely a nőstény szúnyogokat termékenyebbé teszi” – magyarázza Cecchini. Ez a vércsoport a 0-s – a PubMed tanulmánya szerint gyakrabban szállnak azokra a szúnyogok, akiknek ez a vércsoportja, mint másokra.

A ruha színe

A szúnyogoknak a ruhákat illetően is van preferenciájuk, és inkább választják azokat, akik például piros színű darabokat viselnek. “A szúnyogok, az emberekkel ellentétben, rosszul látnak, és a sötét színek, mint például a piros, a fekete, vagy a zöld viselése miatt kitűnsz”  magyarázta Dr. Karan Lal, bőrgyógyász és a Gyermekbőrgyógyászati Társaság bizottságának elnöke. “Ezért jó, ha világos színeket veszünk fel, és len ruhát hordunk (hogy ne izzadjunk annyira).” A piros szín mellett a szúnyogok preferálják a ciánkéket és a narancssárgát is.

Szaporább légzés

“Ha sportolunk, és szaporán lélegzünk, több szén-dioxidot bocsátunk ki, mintha normál módon lélegeznénk. A szúnyogok érzékelik ennek a szintjét a levegőben, és arra mozdulnak, ahol emelkedik. Ez jelzi a számukra, hogy valaki van a közelben” – mondta el Cecchini.

Természetes azt nem kell megakadályozni, hogy a gyermek kint játsszon, szaladgáljon, de segíthet minimalizálni a szúnyogcsípéseket, ha bizonyos időszakokra tesszük a kinti játékot. Lal szerint a szúnyogok preferálják, ha nincs olyan meleg odakint, így a kora reggeli és az  alkonyat körüli időszakokat. Ha a gyerek ilyenkor játszik kint, akkor érdemes inkább hosszúujjú felsőt és hosszú nadrágot viselnie, illetve biztonságos rovarriasztót használnia, és távol maradnia a füves és állóvizes erdős területektől.

Lábszag

A szúnyogok gyakran csípnek a boka és a lábfej környékén, aminek részben az oka az, hogy szeretik a büdösebb szagokat. Lal szerint a bőrön lévő baktériumok feldolgozzák az izzadtságot, és furcsa, savanyú szagot bocsátanak ki, amit a szúnyogok kedvelnek. A gyerekeknek éppen ezért érdemes a kinti szaladgáláshoz zárt sportcipőt és zoknit viselni, ami akadályozza a verejték felhalmozódását, és fizikai blokkot is jelent a szúnyogok ellen.

Forrás: romper.com