Gyerek

A zsír vagy a cukor okozza az elhízást?

A világméreteket öltött elhízás és az ebből adódó egészségügyi kockázatok mellett ma már nem lehet szó nélkül elmenni.
2016. Október 31.

A helytelen táplálkozásból és életmódból adódó túlsúly okozta gondok nem csak az egyén szintjén jelentkeznek, hanem össztársadalmi problémává nőtték ki magukat a világ számos országában, így hazánkban is.

Sajnos ilyenkor hajlamosak vagyunk a végletekig egyszerűsítve egyetlen, jól megfogható tényezőre visszavezetni az okokat. Évtizedes vita, hogy mi a felelős a túlzott súlygyarapodásért? A „bűnbakképzésnek” tulajdonképpen divathullámai figyelhetők meg, míg 5-15 évvel ezelőtt mindenért a zsír volt a hibás, addig ma inkább a szénhidrátot, azon belül is a cukrot teszik meg a bajok forrásának.

Nincs egyetlen „bűnbak”

Az igazság ezzel szemben az – állítja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) –, hogy hibás és végső soron veszélyes egyetlen tényezőre leszűkíteni a túlzott súlygyarapodás okait. Teljesen szakszerűtlen ez az álláspont, hiszen a táplálkozás egy rendkívül összetett folyamat, annak egy elemét kiragadni, nem szerencsés. Ez vezet egyébként a szélsőséges „csodadiétákhoz” is, amelyek a vitatható eredmények mellett, számos veszéllyel járnak. Ráadásul a zsír és a szénhidrát esetében két alapvető tápanyagról beszélünk (a harmadik nagy csoport, a fehérjék mellett), amelyeknek fontos élettani funkciói vannak.

Étrendi korlátozásuk csakis bizonyos betegségek esetén indokolt, az e betegségekben szenvedőknek előírt diétákban. Egészséges embereknél a teljes megvonás szélsőséges és helytelen táplálkozáshoz vezet. A túlzott súlygyarapodás oka tehát nem valamelyik tápanyagban vagy élelmiszerben keresendő, hanem ezek fogyasztásának arányaiban és mértékében, valamint a mozgásszegény életmódban. A helyes arányokra és adagokra vonatkozóan éppen a közelmúltban adott ki az MDOSZ egy új táplálkozási ajánlást OKOSTÁNYÉR® elnevezéssel.

A tápanyagalapú helyett élelmiszeralapú ajánlás az étkezéshez egyértelműen kapcsolható tányér formában jeleníti meg az egyes élelmiszercsoportok egymáshoz viszonyított helyes arányát, amelyek így rögzülve sokkal könnyebben lesznek tarthatóak a való életben is.

De mégis, zsír vagy a cukor?

„Az a kérdés, hogy a cukor vagy a zsír a rosszabb, táplálkozástudományi szempontból értelmezhetetlen. Már csak azért is, mert például a túlzott cukorbevitel jó részét is zsírrá alakítja át szervezetünk, ily módon raktározza el, vagy egy másik példát említve, az elsősorban cukortartalmukért hibáztatott édességek zsírtartalma is nemegyszer jelentős mértékű lehet – hangsúlyozza Kubányi Jolán, az MDOSZ elnöke.

A legfontosabb mindkét tápanyag esetében, hogy betartsuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott, ésszerű mennyiségeket, ami például a hozzáadott cukor vonatkozásában naponta 2 evőkanálnyi mennyiséget jelent.

A hazai felnőtt lakosság táplálkozási adatait tekintve még mindig az a helyzet, hogy míg a hozzáadott cukorfogyasztás a WHO elsődleges ajánlása körüli mértéken vagy az alatt áll, addig a zsírfogyasztásunk jóval meghaladja azt. Túlsúly illetve elhízás esetén érdemes dietetikus szakember segítségét igénybe venni, aki életvitelünk, táplálkozási szokásaink figyelembe vételével egyénre szabottan határozza meg a sikeres fogyáshoz szükséges étrend elemeit.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 1991-ben alakult közhasznú szervezetként. 1994 óta tagja az Európai Dietetikusok Szövetségének (European Federation of the Associations of Dietitians, EFAD), 2008 óta pedig a Dietetikusok Világszövetségének (International Confederation of Dietetic Associations, ICDA).

Az MDOSZ tagjai főiskolát végzett dietetikusok és egyetemet végzett táplálkozástudományi szakemberek, akik ma már nem csak az egészségügy különböző területein dolgoznak, hanem jelentős létszámban az élelmiszeripari cégek munkáját is segítik.

Az MDOSZ olyan programok kidolgozásában és megszervezésében vesz részt, amelyeknek célja a fogyasztók tájékoztatása, illetve az egészséges életmódnak megfelelő táplálkozási gyakorlat és szokások kialakítása pozitív befolyásolás útján.

Mi az MDOSZ célja?

– A lakosság egészségi állapotának megőrzése és javítása.

– Az egészséges táplálkozási szokások kialakítása és népszerűsítése a lakosság körében.

– A táplálkozással összefüggő betegségek dietoterápiás vonatkozásainak széleskörű megismertetése, elfogadtatása és bevezetése.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége