Gyerek

A tudatalatti szükségletek elnyomása vezet a munkahelyi kiégéshez

A tudatalatti szükségletek és a munkahelyi elvárások közötti különbség az, amely kiégéshez vezethet - derül ki egy friss kutatásból.
2016. Augusztus 17.

Minden jel arra mutat, hogy kiégésre akkor kerül sor, ha a munkahelyünk elvárásai nincsen összhangban azokkal a vágyakkal és célokkal, amelyekkel gyakran még mi magunk sem vagyunk tisztában. Ez a felfedezés segíthet abban, hogy idővel a kiégés elkerülhető legyen.

Képzeljünk csak el egy könyvelőt, aki alapvetően extrovertált alkat, de a munkahelye nem biztosít lehetőséget arra, hogy az ügyfelekkel – vagy akár a kollégákkal – rendszeresen kommunikálhasson. De elképzelhetünk akár egy menedzsert is, aki egy egész csoportot vezet, de nem érzi magát jól a központi szerepben. Mindkét esetben nagy a különbség a személyes szükségleteik és a munkahelyük által kínált opciók között. A Frontiers in Psychology című szaklapban publikált kutatás szerint ez az az élethelyzet, amelynek esetében a kiégés veszélye a leginkább magas.

A kiégés egy olyan fizikai, érzelmi, mentális kimerültség a munka következtében, amely a motiváció elvesztésével, a hatékonyság csökkenésével és a tehetetlenség érzésével jár. Folyománya lehet a szorongás, a szív- és érrendszeri betegségek, az immunrendszeri problémák, az álmatlanság és a depresszió. A munkahelyet és az egész gazdaságot sújtja az ebből fakadó hiányzások magas száma, és az egészségügyi segítség, amelyre ilyenkor szükség lehet.

„Rájöttünk hogy a sokszor a tudattalanban meghúzódó aktív szükségletek háttérbe szorítása komoly frusztrációt okoz, ami a fizikai és pszichológiai állapotot és negatív irányba befolyásolja. Ez az, amire fokozottan oda kell figyelnie a munkahelyeknek” – állítják a Zürichi és Lipcsei Egyetem munkatársai.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Vissza a munkába
  • Nincs több tartalékom!
  • A távmunka veszélyes lehet
  • A nők nehezebben alszanak a fokozott terhelés miatt
  • Forrás: Medipress