Gyerek

A távmunka inszomniát, depressziót okozhat?

Noha az otthonról végzett munkának köszönhetően tagadhatatlanul sok időt takarítunk meg, egy sor súlyos egészségügyi probléma kockázata is növekszik. Ilyen például az inszomnia, a depresszió, a kialvatlanság és a szorongás is.
2017. Február 23.

Komplex problémákról van szó, mivel a kialvatlanság következtében csökken a várható élettartam, romlik a produktivitás, és nem ritkán a depresszió tünetei is megjelennek. A problémát az okozza, hogy az otthonról dolgozó kolléga képtelen különválasztani a munkát a magánéletétől, és így több időt tölt a feladatai miatti aggodalommal, több stressz éri, és nehezebben tud kikapcsolni, lazítani.

Az ENSZ International Labour Organization (ILO) nevű szervezetének friss kutatása azt vizsgálta, hogy a hagyományos munkahelyi kontextust hogyan befolyásolja a modern technológia, illetve az annak következtében megváltozott viszonyok, többek között például a távmunka is.

A szakemberek 15 ország – köztük 10 EU-tag – adatait vizsgálták. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy produktívabb az a munkaerő, aki nem egy hagyományos irodából dolgozik, ugyanakkor több munkaóra is vár rá, és könnyebben összefolynak a munkahelyi és otthoni feladatok. Érdekesség, hogy a kizárólag otthonról dolgozók körében 42 százalék küzd inszomniával, míg az irodai dolgozók között csupán 29 százalékos ez az arány.

Ezek is érdekelhetnek:

Élet a GYES után – Amikor Anya újra munkába áll

Munka és/vagy gyerek

Családálmaink és a valóság

Forrás: Medipress