Gyerek

A szülők tudják a legjobban, hogy hány kiló a gyerek

Ha a sürgősségi ellátásban egy kezelés miatt az orvosnak tudnia kell a gyerek súlyát, a szülők meglepően pontosan tippelnek - derül ki az UCLA publikált kutatásából.
2016. Április 27.

A szülők tudják a legjobban, hogy hány kiló a gyerek

Az Annals of Emergency Medicine című szaklapban megjelent kutatás szerint a a szülők és gyámok kb. háromnegyede (70 és 80 százalék között) tippelte meg a gyerek súlyát 10 százalékos eltérésen belül.

Emellett a magassággal kapcsolatos becslések is meglepően pontosnak bizonyultak, ezek a tippek a gyerekek 54 százaléka esetében voltak viszonylag pontosak.

Ezek az eredmények olyannyira precízek voltak, hogy még az egészségügyi dolgozók sem tudtak ilyen jól tippelni. Ugyanakkor nehezebb precíz adatot kapni azoknak a gyerekeknek a súlyáról, akik olyan környezetben élnek, ahol az elhízás, illetve az alultápláltság gyakorinak számít.

A szakemberek a kutatás során 80 tanulmányt vetettek össze, amelyek mind a gyermekgyógyászati súlybecsléssel foglalkoztak, és amelyekben a szülők és az egészségügyi dolgozók becslése is helyet kapott, valamint a gyerek korával, magasságával összefüggő adatok is megjelentek viszonyítási alapként.

„Nincs tökéletes módszer a súlybecslésre. A szülői tipp ugyan elég pontos, de előfordulhat, hogy a szülő nincs jelen, vagy éppen nagyon aggódik a gyerek állapota miatt, ezért nem tud nyilatkozni. A jelenség bonyolult, hiszen az újraélesztés során használt gyógyszereket a legtöbbször ideális testsúlyhoz a legkönnyebb beállítani” – állítják a szakemberek.

Hogy megfelelő ütemben és mértékben fejlődik-e a gyermeked, megmutatja a percenitilis görbe: könnyen meggyőződhet a szülő, csupán néhány adatra van szükség, úgymint súly, magasság (hossz és fejkörtérfogat a kisebbeknél). A percentilis görbe segítségével grafikus módon tudjuk végigkövetni gyermekünk fejlődését. A percentilis görbe táblázatának értékeit úgy kell értelmezni, hogy a felsorolt százalékok azt mutatják meg, hogy gyermekünk fejlődése az átlagtól (50%) mely irányba tér el. Megfelelőnek a súlyát/hosszát 10 és 75 százalék közé soroljuk. Ettől ha lefelé vagy felfelé eltérés mutatkozik, érdemes beszélni a védőnővel, orvossal, de még ekkor sem kell megijedni.

A kapott adatok lehetővé teszik, hogy összehasonlítsuk kortársaival. Ugyanakkor mindig tartsuk szem előtt, hogy mindannyian mások vagyunk, a legcélszerűbb, ha a gyermeket legyen bármilyen korú, önmagához mérjük (pl. eltérő genetikai háttérrel rendelkezünk, két alacsony szülő gyermeke nagy valószínűséggel alacsonyabb lesz annál a vele egykorú gyermeknél, akinek mindkét szülője magas).

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mit mondanak a percentilis görbék?
  • Megszületik, és máris fogyni kezd?
  • Eleget szopott a baba?
  • Vékonyak és gömbölyűek
  • Forrás: MediPress