Gyerek

A sebellátás alaplépései

Elesett, lenyúzta, vérzik? Gyorsan kell cselekedni és kötözni? Hogy ne koncepció nélküli, sokszor akár még ártó kapkodás legyen a folyamatból, vegyük sorra, hogy kell ilyenkor higgadtan és helyesen eljárnod!
2017. Július 07.

Bármikor beüthet a krach: a játszótéren, otthon, a nagyinál vagy az ovi udvarán. Ha a kicsi jelenlétedben szerez be kisebb-nagyobb harci sebesüléseket, kezedben a kulcs: te vajon tudod, hogy kell szabályosan ellátni egy plezúros könyököt vagy térdet?

Lépésről lépésre vezetünk végig a sebellátás folyamatában – ezúttal az egyszerű sebekkel a középpontban. És hogy milyen sérüléseket nevezünk így? A kisebb testfelületet érintő, nem mélyre hatolókat, amelyekkel nem jár nagy, el nem állítható vérzés.

  1. Először is nyugi. Mély levegő, el fogsz látni egy sérülést.
  2. Moss kezet!
  3. Most jön a vérzéscsillapítás, égés-forrázás esetén pedig a hűtés! Kisebb vágások, horzsolások esetén a vérzés általában magától alább hagy, de rá is segíthetsz: a vérző területre steril gézzel gyakorolj enyhe nyomást 5-10 percen át. Fontos, hogy se te, se a gyerkőc ne nézegesse közben, hogy elállt-e, mert a friss alvadékot eltávolítva ez újra vérzést okozhat. Ha nem szűnik a vérzés, nincs mese, orvoshoz kell fordulni, nem szabad tovább várni! Ha forrázás, égés miatti sérülésről van szó, az érintett testrészt 10-15 percre azonnal tegyétek hideg folyóvíz alá!
  4. A seb ellátásához aztán elő kell készítened mindent, ha épp ideálisak ehhez a körülmények: egy tálcára szedj össze vattadarabokat, sebfertőtlenítőt, papírtörülközőt, megfelelő méretű steril kötszert, ollót, zacskót a hulladékoknak majd. A kötszereket nézd meg, hogy valóban sterilek legyenek!
  5. A sérült testfelületet mosd le, ha lehet, steril izotóniás sóoldattal, de kisebb bibik esetén természetesen a csapvíz is pompás. Ez teszi lehetővé, hogy a sebben semmi se maradjon, ami nem odavaló (szövetmaradvány, szennyeződés). Szappan használata nem javasolt, mivel irritálhat, csíphet, maximum a seb környékén vethető be. Benzinnel is tilos a sebbe nyúlni: a sebkörnyék megtisztítására alkalmazható csak.
  6. A kis sérültet helyezd kényelembe a sebellátás idejére úgy, hogy te is kényelmesen hozzá tudj férni az ellátandó sérüléshez.
  7. Fertőtlenítőbe mártott vattával töröld ki a sebet, belülről kifelé haladva! Egy vattadarabot egyszer használj, és egy külön zacskóban, tálkában gyűjtsd a keletkező hulladékot!
  8. Amennyiben van kéznél, gyógyulást elősegítő sebkezelő szert vihetsz fel a sérülésre, ez száradjon meg, szívódjon be.
  9. Ha a seb olyan helyen van, hogy mechanikai védelme vagy a kórokozók távol tartása miatt szükséges a fedőkötés, akkor ezen a ponton a sebre jöhet a megfelelő méretű steril kötszer.
  10. Ha a seb ellátása során bárhova lecsöppent vér vagy egyéb testnedv, fertőtlenítő oldattal mosd fel!
  11. Alaposan moss kezet.

Ami mindenképp orvost igényel…

– Ha komoly fizikai behatás okozta a sérülést, illetve, ha több súlyos seb is keletkezett.

– Ha a sérülés erősen vérzik, nem áll el nyomás ellenére sem.

– Ha a sérülés sebvarrást igényel.

– Ha állatharapással állsz szemben.

– Ha a seb nagyon szennyezett, és nem tudod könnyen megtisztítani.

– Ha a sebkörnyék forró, megduzzadt, fájdalmas (gyulladás jelei).

– Ha a kisbeteg régen kapott tetanuszoltást, és fennáll a veszélye ennek.

Kapcsolódó cikkeink:

Hogyan állítsuk el a vérzést?

Megsérült a gyerek: mikor forduljunk orvoshoz?

Hogyan kell vigasztalni?

Beleragadhat a sebbe a kötszer?

Leragasszuk vagy szabadon gyógyuljon?

Sebtípusok és kezelési módjuk gyermekeknél

Mi legyen a családi elsősegélydobozban?

Bevett sebkezelési módszerek, amit tilos alkalmazni

Hüvelygyulladás gyermekkorban: így kezeld!

Sebkezelés, regenerálódás szülés után

A seb elfertőződésének jelei