Gyerek

A reggeli kihagyása miatt is híznak a gyerekek

Számos tényező befolyásolja a túlsúly kialakulását: az anyai dohányzás a terhesség során éppúgy növelheti a kockázatot, mint az, ha a gyerek soha nem reggelizik, illetve nincs fix időpont, amikor este nyugovóra térne.
2016. November 17.

Derül ki a Kaliforniai Egyetem friss kutatásából.

A szakemberek szerint mindhárom tényező fontos szerepet játszik a gyerekkori túlsúly kialakulásában. A Pediatrics című szaklapban publikált anyag az első olyan kutatás, amely a gyerek testtömeg-indexének függvényében vizsgálja az anya és a gyerek életmódját a gyerek életének első tíz évében.

Megállapítják továbbá, hogy a gyerekkori elhízás következtében a gyerek mentális egészsége is romlik, ami aztán a serdülőkorra és a felnőttkorra is kihat. Ez a fajta pszichoszociális rosszullét negatív énképben, általános elégedetlenségben és magasabb kockázatvállalásban materializálódik, ami a későbbiekben túlzásba vitt alkoholfogyasztáshoz és dohányzáshoz vezet.

„Régóta tudjuk, hogy a túlsúlyos anyák gyermekei nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is túlsúlyosak, ami környezeti hatásokra és genetikai tényezőkre egyaránt visszavezethető. Az azonban viszonylag új tudás, hogy az előbbi ilyen mértékben fontos tényező” – mondja a kutatást vezető Yvonne Kelly professzor.

A kutatás a Millenium Cohort Stud néven futó felmérésre épül, amelynek során 19224 családot vizsgáltak 2000 szeptembere és 2002 januárja között.

Forrás: Medipress