Gyerek

A pollenszezon a gyerekeket sem kíméli

Asztma és allergia gyermekkorban is jelentkezhet, a kettő gyakran együtt jár. A kezdeti tünetek megfázáshoz, hurutos megbetegedéshez is hasonlíthatnak, ám fontos mielőbb felismerni a különbségeket.
2018. Március 12.
A pollenszezon a gyerekeket sem kíméli

Azért fontos idejében felismerni a különbséget, mert az asztma és az allergia más kezelést igényel, mint az egyszerű nátha, megfázás.

Dr. Somogyi Éva tüdőgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, hogy milyen tünetek esetén ne halogassuk semmiképpen sem az orvosi kivizsgálást.

Asztmás tünetek kisgyermekkorban

5 éves kor alatti gyermekeknél légúti vírusfertőzés során gyakran jelentkeznek az asztmához hasonló tünetek, ez az úgynevezett asztmás jellegű hörghurut. Ez fokozott orvosi gondozást, a gyermek tüneteinek rendszeres megfigyelését, követését igényli, nem szabad arra alapozni, hogy “majd kinövi”. A jellegzetes asztmás tünetek – izgatott köhögés, a sípoló- és nehezített légzés – sokszor jelentkeznek ebben az időszakban, óvodás és még a kisiskolás kor környékén is. A tünetek fizikai aktivitás hatására is felléphetnek.

Érdemes figyelnünk, hogy jelentkezett-e a gyermeknél köhögés vagy nehézlégzés futás, kerékpározás vagy ugrálás közben. Lelki, érzelmi megrázkódtatás, a külső levegő szennyezettsége, a dohányfüst, a hideg levegő és párás-ködös időjárás is rohamot provokálhat.

Allergia vagy nátha?

Nemcsak az allergiások számának folyamatos emelkedése, de a betegség egyre fiatalabb korban történő megjelenése is jellemző napjainkban. Légúti allergia tüneteivel akár már 3-4 éves korban is találkozhatunk. A szezonális allergia jele lehet, ha a gyermek az év egy adott időszakában tüsszög, orrfolyás, orr- és szemviszketés, orrdugulás jelentkezik nála. Fontos, hogy a tüneteket ne keverjük össze a tavaszi időszakban gyakran jelentkező náthával, melynek tünetei általában egy hét alatt elmúlnak, a pollenallergia azonban kezelés nélkül addig panaszokat fog okozni, amíg az allergén növény pollenje ott van a levegőben.

Ha a kettő együtt jár

Allergiás asztma esetén az asztmánál korábban felsoroltak mellett a pollenek is provokáló tényezők és rontják a beteg állapotát. Ilyen esetben a szénanáthát és az asztmát is kezelni kell. Dr. Somogyi Éva arra is felhívja a figyelmet, hogy asztma a nem megfelelően kezelt, nem diagnosztizált allergia szövődményeként is jelentkezhet, ezért is nagyon fontos felismerni a kezdeti tüneteket és orvoshoz fordulni.

A tünetek kivizsgálása

Amikor felmerül az asztma vagy allergia gyanúja, akkor különböző vizsgálatok segítségével – légzésfunkció, allergiavizsgálat, szükség esetén, más betegség elkülönítése érdekében mellkas röntgen – a panaszok hátterében álló okok felderíthetők. Az allergiavizsgálat 2 év alatti gyermekek esetében, vagy pollenszezonban kortól függetlenül is vérvizsgálat útján és nem alkaros bőrteszttel, Prick teszttel történik. Az eredmények birtokában a kezelőorvos megállapítja a diagnózist és összeállítja a személyre szabott kezelési tervet.

Asztma és allergia kezelése gyermekkorban

Asztma esetén a légutak gyulladását gátló inhalációs szteroidok hatékonyan enyhítik a tüneteket. Ezeket gyermekkorban is biztonsággal lehet alkalmazni, segítségükkel a kis betegeknél teljes tünetmentességet tudunk elérni – magyarázza dr. Somogyi Éva. Allergia esetén az antihisztamin tartalmú gyógyszerek és szteroid orrspray mellett érdemes megfontolni az allergén immunterápiát is, mely már gyermekkorban is végezhető. Segítségével a három-öt éves kezelést követően akár 10-12 éves tünetmentes időszakot lehet elérni, emellett kutatások igazolják azt is, hogy ma ez az egyetlen olyan kezelési mód, amely képes megelőzni az allergia szövődményeként megjelenő asztma kialakulását is.

Kapcsolódó cikkeink allergia, asztma témában:

Forrás: Budai Allergiaközpont