Gyerek

A passzív-agresszív viselkedés jelei a gyereknél

A passzív-agresszív viselkedés egy szándékos módszer, amellyel a harag érzését próbáljuk elrejteni. Gyakran akkor alkalmazza az ember ezt a viselkedést, amikor fél közvetlenül kifejezni a haragját.
2020. Augusztus 18.
Ezek lehetnek a passzív-agresszív viselkedés jelei (Fotó: Getty Images)

Ilyen esetben a harag közvetett módon kerül kifejezésre. Hosszú távon a passzív-agresszív viselkedés romboló hatású lehet, mert zavaróvá, elriasztóvá, diszfunkcionálissá teheti az egyes személyek közötti kapcsolatot.

Miről lehet felismerni? A következő viselkedésminták a leggyakoribbak a Psychology Today szerint, amellyel valaki passzív-agresszív módon fejezheti ki a haragját.

A harag verbális tagadása

Amikor azt kérdezik tőle, hogy “Mérges vagy?”, a passzív-agresszív személy ezt szinte mindig tagadja, mivel nem érzi magát jól a haragtól, a konfliktusoktól. A viselkedés, amit mutat, azonban gyakran elárulja, mi játszódik le benne.

Duzzogás és elzárkózás

Noha a dühös érzések elismerése kellemetlen, a valódi érzéseket olyan módon mutathatja ki, mint a duzzogás, elzárkózás. A passzív-agresszív módon viselkedőket gyakran tépelődőként, vagy csendesen manipulatívként írják le, amikor akár egyetlen szó kimondása nélkül is hatással lehetnek környezetük emocionális atmoszférájára.

Másokkal érezteti, amit ő maga érez

Ugyan ha valaki passzív-agresszív, nem szeretné elmondani, hogyan érzi magát, mégis szeretné ezt tudatni. Jellegzetes képesség, hogy megteremtse másokban azokat az érzéseket, melyeket ő maga is tapasztal. Erre egy példa a Psychology Today-től:

  • Anya: – Ideje kikapcsolni a TV-t és nekilátni a leckének.
  • (Nincs válasz.)
  • Anya: (Fel-alá sétál a szobában, és próbál szemkontaktust felvenni a gyermekével.) – Drágám, hallottál? Letelt a 15 perc, ideje kikapcsolni a TV-t és nekilátni a leckének.
  • Gyermek: – Rendben.
  • Anya: (5 perc múlva visszatér a szobába, és látja, hogy a gyermek el sem mozdult a korábbi helyéről.) – Kikapcsolom a TV-t, kérlek, állj neki a házi feladatnak.
  • Gyermek: – Rendben, neki fogok állni.
  • Anya: (Újabb 5 perc múlva visszatér a szobába, és látja, hogy a gyermeke a telefonját nyomkodja. Ordítani kezd.) – Hányszor kell még elmondanom, hogy állj neki a leckédnek? Kérem a telefont, és ne gyere ki a szobából, amíg az összes feladattal el nem készültél. Elegem van belőle, hogy állandóan emlékeztetnem kell téged a felelősségvállalásra.
  • Gyermek: – Jézusom, anya, nyugodj meg. Miért piszkálsz folyamatosan ilyenekkel? Az iskolában már befejeztem a házi feladatokat.

Nyíltan együttműködő, de rejtetten nem

A fenti példából látszik, hogy a passzív-agresszív személy verbálisan gyakran eleget tesz egy kérésnek (Rendben, meg fogom csinálni.), de a végrehajtása ennek késik. Amikor mégis teljesíti, az általában vagy nem hatékony, vagy nem az elfogadható normák alapján hajtja végre a feladatot (például olvashatatlan írás, félig kipakolt mosogatógép, stb.).

A közvetlen kommunikáció kerülése

A passzív-agresszív viselkedéssel jár, hogy az adott személy kerülni akarja a közvetlen konfrontációt, ezért olyan elektronikus csatornákat (sms, email, közösségi média, stb.) használ, amely lehetővé teszi a személyes interakció kerülését. Ellenséges e-mailek, kitérő szövegek, homályos bejegyzések – ezekkel mind kerülhető a közvetlen kapcsolat.

Végtelen kifogások

Az egyik legfrusztrálóbb dolog, hogy a passzív-agresszív viselkedésű személyek kifogásainak listája szinte végtelen. Gyakran képes olyan kifogásokkal kibújni azon dolgok alól, amelyeket nem szeretne megcsinálni, amiket senki sem mer megkérdőjelezni.Forrás: psychologytoday.com