Gyerek

A joghurtban több a cukor, mint a kólában

Sok joghurtban - még a biotermékekben is - annyi cukor lehet, mint egy kis pohár kólában, ezért brit kutatók szerint fontos tudatosítani a fogyasztókban, hogy ezek közel sem olyan egészséges termékek, mint hisszük.
2018. Szeptember 29.
Annyi cukor van egy joghurtban, mint a kólában

Jó néhány olyan élelmiszer van, melyeket egészségesnek tartunk, éppen ezért a gyermekeinknek is szívesen adjuk ezeket. A különböző joghurtok is ezek közé tartoznak, de brit kutatók nemrég megállapították, hogy a joghurtok többségében rendkívül sok cukor van.

A BMJ Open című szaklapban megjelent tanulmány szerint jó néhány joghurt 100 grammjában átlagosan mintegy 13.1 gramm cukor található, a kifejezetten gyermekeknek szánt termékekben is 10.8 gramm cukor volt. Ez nagyjából 2 kockacukornak felel meg. Összehasonlításként: egy kis pohár, vagyis egy deci kólában 9 gramm cukor található!

A brit közegészségügyi szervezet javaslata szerint a 4 és 6 év közötti gyerekeknek naponta maximum 19 gramm cukor fogyasztása javasolt, míg a 7 és 10 év közöttieknél ez a mennyiség maximum 24 gramm.

A legalacsonyabb a natúr, ízesítetlen joghurtok, illetve a magasabb zsírtartalmú, krémesebb görög joghurtok cukortartalma volt, ezért a szakemberek azt javasolják, érdemes ezeket vásárolni, és otthon, saját magunknak belekeverni a gyümölcsöket.

(via)

Ez is érdekelhet: