Gyerek

A gyümölcslé és a müzli miatt esznek túl sok cukrot a kicsik

A gyerekek a gyümölcslevek és a müzlik miatt lépik túl az ajánlott cukorbevitel szintjét. A legújabb irányelvekben a szakértők azt javasolják, hogy napi egyetlen pohár gyümölcslénél senki se igyon többet.
2014. Június 07.

A szakértők szerint egyre nagyobb veszélyt jelent a közegészségre a túlzott cukorfogyasztás, ami az elhízás időzített bombáját hozza létre, és hozzájárul a cukorbetegség gyorsan növekvő előfordulásához. Az egészségügyi tisztviselők azt követően fogalmazták meg figyelmeztetésüket, hogy egy brit országos felmérésből kiderült, a gyermekek és kamaszok az ajánlott napi mennyiségnél körülbelül 40 százalékkal több hozzáadott cukrot fogyasztanak.

A fő vétkesek a gyümölcslevek és a szénsavas üdítőitalok, amelyek az első számú cukorforrásként szolgálnak a 4 és 18 év közötti gyerekek számára.

Az Egyesült Királyság egyik vezető táplálkozási szakértője, dr. Alison Tedstone azt javasolja a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt, hogy naponta legfeljebb 150 milliliter gyümölcslevet fogyasszanak, és ezt is mindig csak étkezéssel együtt igyák meg. A szakértő úgy véli, hogy az iskolás gyerekek számára a legjobb ital a víz és a zsírszegény tej, az egy pohár gyümölcslé pedig az ajánlott napi öt adag zöldség-gyümölcs egy adagjaként lehet hasznos.

Ezt azonban naponta legfeljebb egyszer szabad fogyasztani, és ilyenkor is csak étkezés mellé, mert nagyon magas a cukortartalma, és fogszuvasodást okozhat. Egyes gyümölcslevek például az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott cukormennyiség négyszeresét tartalmazzák.

Dr. Tedstone elmondta, a nemrég készült országos felmérés arra hívja fel a figyelmet, hogy változtatnunk kell a szokásainkon, és ez különösen a gyerekekre és a tizenévesekre vonatkozik. A felmérés egyébként azt mutatta, hogy mindegyik korosztály túllépi azt az ajánlást, mely szerint a hozzáadott cukornak nem szabadna meghaladnia a napi kalóriabevitel 11 százalékát.

A szakértők szerint a gyümölcslevek után a müzlik és a müzli szeletek a legnagyobb bűnösök, de a gyümölcslevek azért aggasztják igazán a kutatókat, mert sok ember egészségesebbnek hiszi ezeket, mint amilyenek valójában.