Gyerek

A fokhagyma csodákra képes

A fokhagyma erőteljes aromájú fűszer- és gyógynövény. Évelő, a levele akár félméteresre is megnőhet, de az ereje a hagymában van. Ázsiában őshonos, de szerte a világon elterjedt és népszerű növény. És még a vámpírok ellen is hatásos.
2015. November 23.

Markáns íze és illata ellenére alapvető fűszer, sőt alapanyag a gasztronómiában Franciaországtól Horvátországon át Kínáig, a magyar konyha pedig elképzelhetetlen nélküle. Gyógynövényként hatóanyagai sikeresen leküzdik a bakteriális, vírusos és gombás megbetegedéseket is.

Mézes fokhagyma

Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el egy teáskanál mézzel. Kialakult betegség esetén naponta négyszer-ötször ismételjük meg.

A nátha-, influenzaszezonban gyakran találkozhatunk a fokhagyma sokoldalúságát hirdető követőkkel. A legmeglepőbb azonban, hogy nem túlzás azt állítani erről a gyógy-és fűszernövényről, hogy mindenre jó. Alkalmazása egyszerre alapvetés a konyhában és a gyógyításban: ki ne ismerné a francia (fok)hagymalevest és ki ne hallott volna már a növény értisztító hatásáról.

A több ezer éve ismert növényről már a sumérok is megemlékeztek, az egyiptomiak pedig azt is tudták, hogy nem csak finom, hanem jótékony hatású is: a piramisokat építő rabszolgák extra adag fokhagymát kaptak. A középkorban amulettként nyakban hordták és a vámpírok ellen is védekeztek a segítségével. Későbbi korokban a katonák csaták előtt fokhagymát rágcsáltak, az pedig közismert, hogy az első világháború idején a sebek elfertőződését igyekeztek megakadályozni a fokhagyma levével.

Mi mindenre jó?

Mézben érlelt fokhagyma

Pucoljunk meg egy egész fej fokhagymát, szedjük gerezdjeire, roppantsuk meg egy kicsit, majd tegyük bele egy zárható üvegbe, és öntsük fel jó minőségű mézzel (bio hársméz vagy kakukkfűméz), hogy ellepje. Akár naponta nassolhatunk belőle.

Valószínűleg könnyebb lenne felsorolni azt, hogy mire nem jó a fokhagyma. Magas hatásfokkal alkalmazható vírusok, baktériumok és gombák ellen, a népi gyógyászat és a konvencionális orvostudomány egyaránt elismeri, megelőzésben, megerősítésben és betegségek enyhítésében is fontos szerepe van. Előszeretettel nevezik természetes antibiotikumnak és immunerősítőnek.

A növény egyik, ha nem a legfontosabb összetevője az allicin, amelynek köszönhető a fokhagyma antibakteriális hatása: jól alkalmazható légúti megbetegedéseknél, nyálkaoldásra, megfázásos, köhögéses, légúti panaszoknál. Kitűnő antioxidáns, így immunerősítő, továbbá feltételezik, hogy a prosztatarák megelőzősében is komoly szerepe lehet.

Tágítja az ereket, rendszeresen fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, a trombózis kialakulása. Nemcsak megakadályozza a zsír lerakodását a vérben, hanem csökkenti annak koleszterinszintjét is. Csökkenti a magas vérnyomást, a szív koszorúereiben megakadályozza a vérrögképződést.

A csodatévő fokhagyma

A Candida albicans nevű gombával szemben is hatékony. Jó féregűző hatású: a cérnagiliszta ellen megfelelő kiegészítő gyógyszerként alkalmazzák. Enyhíti a menstruációs görcsöket, kitűnő gyulladáscsökkentő.

Ásványi anyagokat (kálium, szelén), vitaminokat (B1-, B6-, C- és K-vitamin) is tartalmaz. Gyermekeknél különösen érdemes az őszi-téli időszakban megelőzésként alkalmazni megfázás, influenza ellen. A fokhagymát nyersen egyéves kor fölött ajánlják, de 10 hónapos kortól az ételek ízesítésére már alkalmazható.

Nyers formájában sokszor még egy felnőtt sem birkózik meg vele, de mézzel kombinálva enyhül a fokhagyma ereje. Ha pedig egy napig mézben érleljük a növényt, akkor egészen biztosan gyerekkompatibilis lesz.

Kapcsolódó cikkeink: