Gyerek

9 élelmiszer, amit kerülj el, ha szorongsz

Bizonyos ételek és italok erősíthetik a szorongást, depressziót. Összeszedtük miket érdemes elkerülni.
2018. Október 15.
9 élelmiszer, amit kerülj el, ha szorongsz

1. Gyümölcslevek

Ha egészben eszel gyümölcsöt, akkor annak rosttartalma energiát ad a szervezetednek. Ha gyümölcslevet iszol, akkor tulajdonképpen rost nélküli (vagy rostokban szegény) cukros vizet fogyasztasz, amitől gyorsan felvillanyozva érzed magad, de ugyanilyen gyorsan el is veszíted az energiát. Gyorsan éhes és dühös leszel. Ez nem segít rajtad, ha egyébként is szorongsz vagy depressziós vagy. Egyél inkább egész gyümölcsöt és ha szomjas vagy igyál vizet.

2. Cukormentes italok

Ha nincs cukor, probléma sincs, ugye? Nem egészen. Lehet, hogy nem pörget fel annyira, mintha lenne benne cukor, de a benne található koffein sem sokkal jobb megoldás a szorongásra.

3. Pirítós

Pirítós?! Azzal meg a mi a baj – teheted fel a kérdést. Ha fehér kenyérből készül, akkor bizony gyorsan megemeli a vércukorszinted, ami nem túl egészséges. Ez a gyors emelkedés, majd leesés nem kedvez a szorongásnak. Természetesen nem a pirítóssal önmagában van gond, egyél pirítóst, csak a teljes kiőrlésűt válaszd.

4. Ketchup

Főleg paradicsomból készül, ugye? Nos, igen, és cukorból, sok cukorból. És a vannak a light fajták, amikben mesterséges édesítőszerek vannak, amelyek összefüggésbe állhatnak a szorongással és a depresszióval. Próbáld ki inkább a házi paradicsomos salsa-t. Ha kicsit meg akarod bolondítani, adj hozzá egy kis cayenne borsot.

5. Kávé

Ha nem vagy hozzászokva, akkor a koffeintől nyugtalan, ideges lehetsz. Összezavarhatja az alvást is. Nem segíti a szorongást vagy a depressziót. Ugyanakkor a koffein megvonástól is érezheted magad rosszul. Ha úgy gondold, hogy a koffein problémát okoz neked, akkor lassan, fokozatosan hagyd el. Ha gondolja, hogy ez problémákat okoz, vágja le a koffeint a diétájából. Ha rendben vagy vele, akkor fogyaszd tovább nyugodtan, akár koffeinmentest is választhatod.

6. Energiaitalok

Szívritmus-zavart, szorongást és alvási problémákat okozhatnak. Ez azért van, mert nem mindig tudjuk, hogy a guarana összetevő mennyi koffeint is jelent. Tovább ezek az italok gyakran sok cukrot vagy mesterséges édesítőszert is tartalmaznak. Ha szomjas vagy, igyál vizet, ha cukorra vágysz, egyél gyümölcsöt.

7. Alkohol

Még ha csak egy kicsi alkoholt is iszol, felboríthatja az alvásodat. Ha nem vagy kipihent, akkor az szorongáshoz vezethet. Ha sokat iszol, még nagyobb problémákkal találod magad szemben. Szokták mondani, hogy egy pohárka ital jót tesz az idegeknek. A legfontosabb azonban a mérték!

8. Szójaszósz

Csak azokra vonatkozik az intelem, akik érzékenyek a gluténra. Sok élelmiszerben megtalálható: kenyerekben, tésztafélékben, süteményekben. Ha érzékeny vagy a gluténra és szójaszószt eszel, akkor szorongást, depressziót okozhat. Mindig ellenőrizd a termékek összetevőit.

9. Fánk

Mindannyian szeretjük a fánkot, és jót tesz a hangulatunknak. Időnként. De fehér lisztet, sok hozzáadott cukrot, zsírokat tartalmaz. Ha nagyon megkívánod, egyél egyet, de ne vidd túlzásba.(Cikk forrása: webmd.com)Kapcsolódó cikkeink: