Gyerek

8 dolog az érzelmi erőszakról

Shannon Thomas pszichológus-pszichiáter Healing from Hidden Abuse: A Journey Through the Stages of Recovery from Psychological Abuse című könyvében a bántalmazást nyolc szempont szerint mutatja be.
2017. Október 10.

1. A hullámvasút

Egyszer fent, egyszer lent, az ilyen kapcsolatban az áldozat sosem tudja pontosan, hányadán áll a másikkal.

2. A tökéletes imázs

A fő probléma az, hogy a bántalmazók többsége a felszínen remek ember, sokan szeretik, de legalább egy ember életét teljesen tönkreteszi. Ennek az egynek általában senki sem hisz.

3. Egy csepp a tengerben

Az áldozatok szinte mindig megtalálják a módját annak, hogy felmentsék az elkövetőt, és hát egyébként is, melyik esetre hivatkoznának, amikor napi szinten történik velük valami megrázó. Minden egyes bántalmazás csupán csepp a tengerben, szerintük nincs is jelentősége egy-egy esetnek.

4. Van, hogy béke van

A laikusok is hallottak már a bántalmazás ciklikusságáról, és pont az okozza a nehézséget, hogy egyetlen bántalmazó sem bántalmaz folyton: van, hogy béke és szeretet van, ezt nevezi a szakirodalom mézesheteknek.

5. Egy idő után már nincs szabad akarat

Egy ponton túl a bántalmazott ember személyisége darabokra hullik, és már nem képes átlátni, mi is történik vele. Itt már nem tud egyedül kilépni, segítségre van szüksége, de közben nem tudja, mekkora bajban van.

6. A gyógyulásban a montázs is segít.

A szakember felfedezte, hogy a bántalmazottak számára a művészetterápia különösen hatékony eszköz: jó, ha montázst készítenek a bennük lévő világról, vágyaikról, álmaikról.

7. Bánnék-e én valakivel ugyanígy?

Fontos, hogy áldozat átgondolja, mennyire ment tönkre ebben az egészben, milyen állapotban van, képes lenne-e ő hasonló dolgokat tenni mással.

8. Mi az, ami hiányzik?

A legtöbb áldozat hiányolja mindazt, amit az érzelmi bántalmazótól békés időkben kapott. Ennek hiányát ugyanúgy fel kell dolgozni, mint bármi mást.

Forrás: Medipress