Gyerek

6 dolog, amire mindenképp tanítsd meg a lányodat

Ugye te is szeretnéd, ha a kislányod erős, magabiztos nővé cseperedne? Ezeket az értékeket érdemes átadnod neki.
2018. Február 28.
Ezekre az értékekre tanítsd meg a lányodat

Francesca Sarmiento, a női egyenjogúság élharcosa, család- és életvezetési szakértő, valamint egy 6 éves kislány édesanya szerint az alábbi 6 értéket minden kislánynak fontos lenne megtanulnia.

1. Önértékelés

“Már egészen kiskorban nagyon lényeges, hogy a kislányok mindenfajta komoly indok nélkül megtanulják tisztelni és szeretni saját magukat. Mindegyikük egyedi, különleges értékekkel, tehetséggel megáldott. Tehát már a kezdetektől arra kell őket ösztönözni, hogy bízzanak saját magukban” – mondja Sarimento.

2. Kemény munka és türelem

“A lányok számára különösen fontos, hogy megtanulják, hogy a türelem érték” – mondja Sarimento. “Ahogy idősebbé válnak, rá fognak jönni, hogy az azonnali kielégülés nem feltétlenül segíti őket, sokkal inkább az, ha megtanulnak várni.” A másik nagyon lényeges tapasztalás, hogy a dolgok felértékelődnek, ha keményen megdolgozunk értük. “Ez pedig az önbizalmunkat is növeli, ami nemcsak a karrier, de a párkeresés szempontjából is rendkívül nagy jelentőséggel bír.”

3. Fegyelem és felelősség

Sarimento szerint a nőkben már egészen kisgyermekkorban megvan a gondoskodásra való késztetés. “Ha felnőnek és gyermekeik lesznek, a kislányok felelősséggel fognak tartozni mások életéért, éppen ezért fontos, hogy már kislányként megtanulják ezt saját magukkal kapcsolatban, így mire odajutnak, hogy másokkal szemben kell ezt gyakorolniuk, már könnyebben fogják venni az akadályt.”

4. Erős jellem

“A nőkkel szemben nem elvárás a versengés, az azonban lényeges, hogy legyen egy olyan belső erejük, stabilitásuk, ami megvédi őket a fizikai és érzelmi megpróbáltatásokkal szemben. Fontos, hogy megtalálják a szerepüket a családban, a közösségekben és a társadalomban. És érdemes megtanulniuk azt is, hogy felismerjék, mikor jobb megfontoltnak lenni.”

5. Céltudatosság

Sarimento véleménye szerint fontos a lányokban tudatosítani, hogy egy férfiak uralta világban is érvényesülhetnek. A kudarcok és megpróbáltatások ellenére meg kell tanulniuk kitartani az álmaik és céljaik mellett.

6. Tapintat

Szintén a legfontosabb értékek közé tartozik, hogy a gyermekek megtanulja, hogy szavaik és tetteik is hatással vannak másokra, ezért törekedjenek mások tiszteletére és tapintatra, amit viszont is elvárhatnak.Végül pedig meg kell említenünk, hogy valójában nem is az számít, hogy szülőként milyen értékekről “prédikálunk” a gyermekünknek, sokkal inkább az, hogy bennünk milyen példaképeket látnak nap mint nap. Ebben miénk a legnagyobb felelősség.(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)Kapcsolódó cikkeink gyermeknevelés témában: