Gyerek

6 dolog a testpozitivitásról, amit érdemes megtanítani a gyereknek 5 éves koráig

A gyermek fejlődése szempontjából fontos a pozitív testtudat és a magabiztosság. Az ezzel kapcsolatos beszélgetéseket már a gyermek óvodás korában elkezdhetjük.
2022. Február 28.
6 dolog a testpozitivitásról, amit érdemes megtanítani a gyereknek 5 éves koráig (Fotó: Getty Images)

“Ha a gyerekek nem tanulják meg magabiztosnak érezni magukat a testükben, és nem tanítják meg nekik, hogy minden testtípus elfogadható, akkor nagyobb lehet a kockázata az étkezési zavarok, a hangulati és a szorongásos problémák kialakulásának” – mondta el Kerry Heath professzionális tanácsadó és okleveles evészavar-specialista a parents.com portálnak.

A kutatások szerint a gyerekek már 5 évesen beszélni kezdenek a test-problémákról. Ezért is fontos időben elkezdeni ezeket a beszélgetéseket.

Tanítsd a testéről

Bátorítsd a kisgyermekedet és óvodásodat, hogy ismerje meg a testét. Már a baba 6 hónapos korától érdemes megnevezni a testrészeket – kezeket, lábakat, ujjakat, lábujjakat, orrot, szemet. “Egy éves korra kialakul a test alapvető megértése, és bátorítani kell a gyerekeket, hogy ők mutassanak rá és nevezzenek meg bizonyos testrészeket” – mondta el dr. Natalie Geary gyermek- és háziorvos.

Ahogy a gyerekek idősebbek lesznek, dr. Geary azt javasolja, hogy a szülő álljon velük a tükör elé, és mondjon hasonlókat: “Hol vannak a füleid?”, majd: “A füleid csodálatosak, segítenek hallani.”

Amikor pedig a nemi szervekről beszélsz, próbáld meg a hivatalos megnevezéseket használni, mert a különféle vicces vagy becézett megnevezések azt sugallhatják, hogy valami burkoltan kínos dologról van szó.

Az egészség legyen a szempont

A testpozitivitásnak és a pozitív testképnek inkább az egészségről és a jóllétről kell szólnia, mint a súlyról és a kinézetről – és fontos, hogy ezt a gyerekek tudják. Érdemes az egészséges üzenetekre összpontosítani, és kulcsfontosságú a mértékletesség is. Heath azt javasolja, hogy érdemes tartózkodni az étkezési szabályoktól, attól, hogy mit nem szabad enni, és helyette példát mutatni a kiegyensúlyozott étrendre, az összes élelmiszercsoporttal, és megmutatni, hogyan kell megfelelően adagolni az ételeket, harapnivalókat, desszerteket.

Bátorítsd, hogy legyen aktív

A jó egészség része a fizikai aktivitás is, és a gyerekeket már kiskoruktól kezdve fontos arra ösztönözni, hogy találjanak olyan tevékenységeket, amelyeket szívesen végeznek. Ez segít átadni azt az üzenetet, hogy a mozgás szórakoztató. Heath szerint azok a gyerekek, akik családjának a napi rutin része a mozgás, valószínűleg később is rendszeresen edzenek majd.

Az edzésre, a mozgásra lehetőleg ne úgy hivatkozz, mint a kilók leadásának módjára. “Azok a gyerekek, akiket a fogyás érdekében késztetnek testmozgásra, nemcsak megtagadhatják a mozgást, de megtanulják utálni is a testüket” – figyelmeztet Heath. A súllyal való piszkálódás minden formáját kerülni kell, mert ez súlygyarapodáshoz, falásrohamokhoz, és szélsőséges testsúlykontroll módszerekhez vezethet.

Beszélgessetek egészséges módon az ételekről

Ha a gyermek küszködik az ételekkel, az evéssel, fontos, hogy a vacsoraasztal ne váljon csatatérré, helyette a megbeszélések biztonságos színtere legyen. Dr. Ilan Shapiro gyermekorvos azt javasolja, hogy töltsd meg az asztalt tápláló ételekkel, és beszélj arról, miért fontos az étkezések során zöldségeket, gyümölcsöket is enni. Például mondhatod azt a gyermeknek, hogy a zöldségek és gyümölcsök energiát adnak a testünknek a játékhoz és a jó hangulathoz, és segítenek erősödni, egészségesnek lenni.

Használj egyszerű kifejezéseket, amiket a gyerekek megértenek. “A család által fogyasztott ételeket rendezd három csoportba – mindig, néha és ritkán” – javasolta a szakember. A mindig kategóriában olyan egészséges és tápláló ételek kerülnek, amelyeket napi szinten fogyasztunk, mint a fehérje, a zöldségek. A néha kategória lehet a rendelt étel, a ritka pedig a nassolnivaló. Magyarázd el, hogy a ritka kategóriájú ételek jó ízűek, de magas a cukor- vagy a zsírtartalmuk, és nem egészségesek a szervezet számára.

Javítsd ki a tévinformációt

A gyerekek kitettsége a médiának és az irreális szépségstandardoknak elkerülhetetlen, különösen a közösségi média korában. De fontos ellenőrizni és kijavítani az ételekkel, a testmozgással, a testükkel és más emberekkel kapcsolatos téves információt.

“Tanítsd meg a gyermekednek, hogy minden test jó, rendben van, hogy ne azt tanulják meg, hogy ítélkezzenek maguk felett, ha nem felelnek meg az elérhetetlen társadalmi szépségstandardnak, ami szegényes önbecsüléshez, depresszióhoz és étkezési zavarokhoz vezethet” – mondta el Heath.

Mutass példát

Szülőként a legjobb dolog, amit a kisgyermeked testpozotivitásának előmozdítására tehetsz, ha példát mutatsz. Fontos, hogy megmutasd neki, hogy tiszteled magadat azért, amilyen vagy, és értékelsz másokat, tekintet nélkül a megjelenésükre. Ne feledd, hogy a kisgyerekek utánozzák azt, amit látnak és hallanak.

Forrás: parents.com