Gyerek

5 tipp a nyári gyomorbántalmak elkerülésére

A nyári időszakban hajlamosak vagyunk megengedőbbek lenni étrendünk minőségét illetően. Azonban a vakációt elrontó betegségek elkerüléséhez érdemes a vonzó gyorsételek és strandolások forgatagában is fokozottan figyelni, mi kerül a picik gyomrába.
2018. Június 28.
5 tipp a nyári gyomorbántalmak elkerülésére

Dr. Karoliny Anna, a Czeizel Intézet gyermek gasztroenterológusának tanácsai segítenek a panaszmentes üdülés megvalósításában.

Figyeljünk a bőséges folyadékbevitelre!

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a hőségben a gyermekek egészségmegőrzésének alapvető feltétele. Ha huzamosabb ideig a szabadban, napon tartózkodunk, ügyeljünk arra, hogy a kicsik folyamatosan igyanak néhány kortyot – cukros üdítők helyett lehetőleg ásványvizet -, a kiszáradás ugyanis különösen nagy veszélyt jelent a nyári hónapokban. A hidratált szervezet ráadásul a gyomorfertőzésekkel is könnyebben megbirkózik.

Óvatosan az egzotikus finomságokkal!

Bármilyen csábító is, külföldi, főként egzotikus nyaralás alatt soha ne együnk utcán árult nyers halakat, tenger gyümölcseit! Baktérium vagy vírus által fertőzött étel könnyen okozhat gyomorhurutot, ezért csak ellenőrzött, megbízható vendéglátóhelyen ismertessük meg a család legkisebb tagjait a helyi gasztronómiával. Ha nem vagyunk biztosak a folyóvíz minőségében, kizárólag palackozott ásványvizet igyunk és a piacon vásárolt gyümölcsöt, zöldséget is azzal mossuk meg. Ügyeljünk a jégkockára is: kétes minőségű vízből készült hűsítő miatt könnyen bajba kerülhetünk!

Nyáron is fontos az egészséges étkezés!

Nehéz nemet mondani, ha csemeténk a strandon lángosért vagy hamburgerért ácsingózik. A gyomorrontások elkerüléséhez azonban fontos egyensúlyban tartani a zsíros gyorsételek és a könnyedebb fogások arányát. “Melegben az az ideális, ha nehéz ételek helyett az egészségesebb ebédet részesítjük előnyben: lehetőleg friss zöldségekből készült salátával, könnyű húsokkal. Egy kis fantáziával akár szezonális gyümölcsökből is varázsolhatunk ínycsiklandozó desszertet” – javasolja a szakértő.

Figyeljünk az ételek szavatosságára, megfelelő tárolására!

A hőségben szigorúan figyeljünk a készételek, hús-és tejtermékek szavatosságára és minőségére. A szalmonellafertőzés megelőzése érdekében a maradék ebédet azonnal tegyük hűtőbe, tojást tartalmazó élelmiszert, salátákat pedig csak megbízható helyen vásároljunk. Saját készítésű menü esetében is érdemes a tojást megmosni felhasználás előtt, utazáshoz pedig soha ne csomagoljunk tojásos, felvágottas, majonézes szendvicset!

Ne vegyük félvállról a strandolás után jelentkező rosszullétet!

A strandok, tavak vizében a fürdőzőknek köszönhetően nyáron elszaporodnak a vírusok, baktériumok. A játék közben lenyelt víz könnyen lázzal, hasmenéssel, hányással járó bélhuruthoz vezethet. “A kis beteg tünetei normál esetben – megfelelő hidratálás mellett – néhány nap alatt maguktól is elmúlnak, de kifejezett tünetek, itatási nehezítettség, elesettség, aluszékonyság esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz!” – figyelmeztet a Czeizel Intézet gasztroenterológusa.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Red Lemon Média