Gyerek

5 segítő dolog, amitől könnyebben elalszik egy gyerek

Alvási tippek szakértőktől és szülőktől, hogy kialakíthasd a számotokra legjobb lefekvési-rutint.
2021. November 18.
A jó alvásnak mindenki örül (fotó: Getty Images)

Vannak családok, ahol hároméves kor felett sem oldódnak meg a gyerekek alvási problémái. A kisiskolások szoronghatnak, sokáig írják a leckéjüket, de elég egy TikTok-maraton, hogy ne tudjanak időben elaludni.

Épp ezért sok szülő teszi fel a kérdést, van-e bármi mód arra, hogy segítsenek a gyerekeknek jobb lefekvési rutinokat kialakítani, és gyorsabban elaludni.

A floridai Orlandóban élő Bianca Dottin a Yahoo Life-nak elmondta, hogy 10 éves lánya, Tatiana nagyon szorongó típus, aki alvászavarokkal küzdött. Végül az segített elaludni, hogy a lefekvés előtt kifejezetten gyerekeknek készült mediációt hallgattak.

Nina Meehan, a nevadai háromgyermekes anyuka is arról beszélt, hogy két fiatalabb gyerekének, Meadownak (6) és Robbynak (10) nagyon különböző okokból van alvásproblémája. Meehan szerint Robby estére gondolkodó üzemmódba kerül, egyszerűen “nem tudja lecsillapítani az agyát”, míg Meadownak rengeteg fizikai energiája marad a nap végére.”Bár aludni akar, mert az agya fáradt, a teste még sokáig szeretne mozogni lefekvés után” – magyarázza Meehan.

Az ő gyerekeit is a meditáció altatta el. Ezek azzal kezdődnek, hogy a gyerekek elképzelik a pihenésre ideális “helyszínt”, a tengerparttól akár az égbolt egyik felhőjéig. Meehan végigvezeti a gyerekeket néhány mély lélegzetvételen, és az adott hely kibővítésén azáltal, hogy kiválasztja azokat a részleteket, amelyek mind az öt érzékszervre kiterjednek: elképzelik, mit látnak, ízlelnek, hallanak, szagolnak és tapintanak a kívánt úti céljukon.

Amikor a vizualizáció befejeződött, Meadow és Robby vesz még néhány mély lélegzetet, majd elképzelik, hogy megváltozik a környezet, például enyhe eső esik, vagy a felhők költöznek el, és kisüt a nap. Végül – magyarázza Meehan – segítek a gyereknek elképzelni, hogy nyugodt és békés állapotban pihennek a helyszínen, majd megkérem, hogy vegyenek ismét néhány mély lélegzetet.

Dr. Stan Spinner, a Texasi Gyerekkórház főorvosa szerint az olyan szülők, mint Dottin és Meehan, nincsenek egyedül a gyerekek elalvásáért folytatott küzdelemben. Spinner szerint a fiatalabb gyerekek számára nehézséget jelenthet elaludni, mert nehezen tudják fenntartani a fókuszt, ami akadályozza a képességüket, hogy lefekvéskor “lekapcsoljanak”. A gyerekeken olykor úrrá lesz a szeparációs szorongás is, ami nagyon megnehezíti az elalvást.

Bár ez kihívást jelenthet a szülőknek, Spinner szerint fontos az esti rutin betartása a gyerekekkel. A texasi gyermekorvos azt javasolja, hogy a szülők vegyék rá a gyerekeket a gyorsabb elalvásra azáltal, hogy megerősítik, mikor kell elaludni anélkül, hogy estéről estére eltérnének a gyerek szokásos rutinjától.

“A következetes elvárások kialakítása kulcsfontosságú” – teszi hozzá. “A gyermeknek meg kell értenie, hogy tilos a megtorpanó taktikák alkalmazása, mint például a lefekvés előtti uzsonna kérése vagy a mosdóba való ismételt kikéredzkedés.”

Mit tehetnek a szülők, hogy segítsék a gyerekeket a megfelelő gondolkodásmód kialakításában az alvás előtt?

“Ha a csendes időtöltést beépítik az éjszakai rutinba, a gyermek megkönnyítheti az éberségből a nyugalomba való átmenetet” – mondja Spinner -, ami elősegítheti, hogy könnyebben elaludjon.

Spinner az alábbi ajánlásokat adja azoknak a szülőknek, akik csendes esti tevékenységekkel szeretnének kiegészíteni gyermekük lefekvés előtti rutinját:

  • Olvasás

Ha szánsz elég időt arra, hogy felolvass a gyerekeknek, azzal segítesz neki egyetlen tevékenységre összpontosítani, és kitisztíthatják agyukból a napi történéseket.

  • Színezés

Egy esti színezés segíthet a gyerekeknek nyugodtabb lelkiállapotba kerülni, valamint fokozhatja a mentális tudatosságot.

  • Meditáció

Ha a gyerekek már értik a meditáció jelentőségét, sokat segíthet az átmenetben a nappal és az éjszak között.

  • Halvány világítás

A pihentető alvás érdekében ügyelj arra, hogy ne csak a gyerekszobában legyen lekapcsolva a főlámpa, de ne is szűrődjön be túl erős fény. Ha a gyerekek félnek a sötéttől, használjatok lágy éjszakai lámpát.

  • Minimalizáld a zavaró tényezőket!

Ha lehetséges, a  gyerekhálószoba ajtaját tartsátok teljesen zárva, hogy minimalizáljátok a külső zajt is.