Gyerek

5 mondat, amit ne mondj egy kiégett és megfáradt anyukának

Anyának lenni csodálatos, de egyúttal nagyon nehéz és fárasztó feladat is. Ezekkel a mondatokkal ne nehezítsd meg még jobban a kimerült anyukák dolgát.
2022. Augusztus 15.
Kép:  Ray Kachatorian/Getty Images

Ha megfáradt anyukákat látunk, akarva, akaratlanul is előtörhetnek belőlünk bizonyos mondatok, bölcsességek. Azonban akármilyen szándékkal is mondanád ezeket, inkább ne tedd.

Nincs rossz gyerek, csak rossz szülő

Ez a mondat bizonyos értelemben igaz, csakhogy egyáltalán nem illik ide. Ugyanis az anyaság rengeteg feladattal jár, és ez nem függ össze azzal, hogy milyen a gyerekünk. Legtöbbször azok gondolják úgy, hogy a “jó gyerek” sosem fárasztó, akik maguk még nem váltak szülővé. Semmi szükség rá, hogy még bűntudatot is keltsünk az anyukákban ezzel a rosszkor elsütött bölcsességgel.

De mit csinálsz egész nap?

A “de hát csak annyi a feladatod, hogy otthon legyél a gyerekekkel, nem is értem, mit csinálsz egész nap, és miért vagy ilyen kimerült” – sem a legempatikusabb hozzáállás. Aki anyaszerepbe kerül, az tudja, hogy annyi feladat akad, hogy szinte emberfeletti teljesítmény, ha valaki nem fárad el, mire mindet megcsinálja.

Nekem ezért nem lesz soha gyerekem

Ettől a megállapítástól nem lesz jobb a megfáradt anyukának. Mindenkinek saját döntése, hogy vállal-e gyereket, vagy sem, és, ha nem, miért nem. Az ilyen megállapítások az adott helyzetben csak negatív energiát generálnak, sőt még azt az érzést is kelthetik az anyukában, hogy túl sötét képet festett a szülőségről, csak azért, mert elfáradt.

Pihenésre lenne szükséged

Ez így van, de valószínűleg az anyuka sem azért nem pihen, mert nem tud erről. Egész egyszerűen az anyaság nem az a műfaj, ahol az ember csak úgy kivesz pár óra pihenőt. Tehát az ilyen megállapítások nem segítenek. Ha valóban segíteni szeretnél, kérdezd meg, mire lenne szüksége, hogy egy kis lélegzethez juthasson.

Miért nem segít többet az apjuk?

Ha tényleg tiszta jószándékból kérdezed, akkor is olyan mélységekbe hatolsz vele, ahol kívülállóknak nincs dolga. Ezt az anyának kell megoldania az apával. Kéretlenül ne tegyünk fel ilyen kérdéseket, mert csak feszültséget keltünk vele, ráadásul lehet, hogy nem is igaz.