Gyerek

5 érdekesség az egyke gyermekek személyiségéről

Bizony az, hogy a gyerekednek van-e testvére vagy nincs, nagyban meghatározza a személyiségét. Mutatunk 5 dolgot, ami érdemes tudni az egykékkel kapcsolatban.
2022. Július 11.
Írd ide a képaláírást

A születési sorrend kérdésével Alfred Adler osztrák pszichiáter foglalkozott, minderre szakmai érdeklődése mellett személyes indíttatása is volt, ugyanis egy hatgyermekes család másodszülöttje volt. Nézzük mit állapított meg az egykékről.

Kiegyensúlyozottság

Az elsőszülött illetve az egyke gyerekek bizonyos tekintetben kiegyensúlyozottabbak a társaiknál, mert osztatlan figyelemben, szeretetben és támogatásban részesülnek a családban. Nem kell senkivel versenyezniük.

Magasabb végzettség

Az előző pontnak köszönhető az is, hogy ezek a gyerekek biztonságban tudják bontogatni a szárnyaikat, így jellemző lehet, hogy magasabb végzettséget szereznek a társaiknál.

Szorongás

Az érem másik oldala viszont az, hogy a nyomás is nagyobb a rajtuk, hiszen minden figyelem középpontjában ők vannak, ők pedig, mint egyetlen gyermek, egyetlen trónörökös bizonyítani szeretnének, így könnyen válhatnak maximalistává és szorongóvá.

Óvatosság

Mindehhez még hozzá tartozik az is, hogy az az egyket gyereket a szüleik jobban féltik, óvják. Így bár okosabbak lehetnek az átlagnál, nehezebben oldják meg a spontán nehézségeket, mert kicsiként kevesebb esetben kell ilyenekkel szembenézniük.

Énközpontúság

Előfordulhat, hogy egocentrikussá válnak, és mivel nincsenek hozzászokva az ilyesmihez nehezen viselik, ha másra terelődik a figyelem, vagy osztozkodniuk kell valamiben.