Gyerek

4 dolog, amivel a szülők rombolhatják gyermekük önértékelését

Szülőként mindent megteszünk azért, hogy elősegítsük gyermekünkben a pozitív énkép kialakulását. Ennek ellenére előfordul, hogy hibázunk, olyan dolgokat mondunk, amellyel negatívan befolyásolhatjuk gyermekünk önértékelését.
2019. Október 29.
4 dolog, amivel a szülők rombolhatják gyermekük önértékelését (Fotó: iStock)

Figyelembe kell vennünk, hogy azok a hibák, amelyeket a gyermekeinkkel elkövetünk, nem mindig érinti őket negatívan. Ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a hibákat, először tudnunk kell, hogy mi azok. Következzen most négy példa az önértékelés-csökkentő szülői viselkedésre.

Kiabálás és bántás

Semmi sem csökkenti annyira az önbecsülést, mint a kiabálás és a verés. Amikor kiabálunk a gyerekekkel, vagy ha verést kap, azt mutatjuk, hogy nem tudjuk kontrollálni a dühünket, és így akarunk felülkerekedni rajta. Miféle példa ez? Néha mind kiabálunk a gyermekeinkkel, sőt, az is előfordul, hogy megragadjuk a karjukat bizonyos esetekben. Nem vagyunk ezekre a cselekedeteinkre büszkék, de fontos felismerni, hogy ilyenkor megfélemlítjük őket.

Noha úgy tűnhet, mintha sikerült volna megakadályozni a további rossz viselkedésüket, valójában csak azt értük el, hogy gyengének érezzék magukat. A szülők kiabálása és a verés tőlük megakadályozza, hogy a gyermek konstruktív módon próbáljon beszélgetni a problémáról, megoldja a konfliktust és egészséges önbecsülést alakítson ki.

A múlton való rágódás

Ha egyszer egy probléma megoldódott, ne emlegessük fel. Lehetővé kel tenni a gyermek számára, hogy mindig tiszta lappal induljon. Azok a szülők, akik felemlegetik a múltbéli sérelmeket, arra tanítják a gyerekeiket, hogy haragot tartsanak. A gyermekeknek azt is tudniuk kell, hogy amint egy ügy megoldódik, a múlt részévé válik. Minél jobban erősítjük a gyermekeket a pozitív döntéseik és előremutató választásaik miatt, annál jobban fogják érezni magukat. És ezzel együtt valószínűbb, hogy kevésbé lesznek hajlamosak megismételni a múltbéli hibáikat.

Bűntudatkeltés

Az egy dolog, hogy néha megkérdezzük a gyerekünktől, ő hogyan érezné magát a mi helyünkben vagy valaki más helyzetében. Azonban sok szülő gyakran átlép egy határt ezzel a viselkedéssel, és csak azt érik el, hogy a gyermek bűnösnek érzi magát a gondolatai, érzései vagy tettei miatt. Azok a szülők, akik bűntudatkeltéssel próbálják meg irányítani a gyerekeiket, könnyen elidegeníthetik őket maguktól.

Szarkazmus

Akkor beszélünk szarkazmusról, ha mondunk valamit, amit nem gondolunk komolyan, hanem pont az ellenkezőjére gondolunk, és ezt a hangsúlyozással próbáljuk meg kifejezni. Gyermekekkel szemben használni a szarkazmust káros lehet, ugyanis könnyen megszégyenülve érezhetik magukat tőle. A szarkazmus akadály lehet olyan szülők számára, akik hatékonyan szeretnének kommunikálni gyerekükkel.

Lehet, hogy az önbecsülésen túl is káros

Az önértékelés negatív befolyásolása mellett a fentebb leírt negatív szülői viselkedésminták növelhetik a gyermekekben a dacos viselkedés kialakulását. Az ezeknek kitett gyerekek elnyomják az érzéseiket, melyek később egy érzelmileg sokkal károsabb és idegesítőbb módon törhetnek elő. Sok gyermek és tinédzser beszél negatív érzésekről és cselekedetekről, amik azért alakultak ki náluk, mert a szüleik megbántották őket.

(Forrás: psychologytoday.com)

Kapcsolódó írásaink: