Gyerek

3 tipp, hogy könnyebb legyen a szülőség

Minden gyermek más, és minden szülőnek más az értékrendje, de néhány ökölszabály megkönnyítheti a szülőséget. A helikopterszülőség helyett a mérsékelt megengedő magatartás a szülők számára is könnyebb, és végső soron a legtöbb gyermeknek is jobb.
2021. Szeptember 13.
3 tipp, hogy könnyebb legyen a szülőség (fotó: Getty Images)

Sokan fárasztónak találják a szülőséget. Íme, egy tipikus példa:

Mindig fáradtak vagyunk. Mindketten dolgozunk, mert csak így engedhetjük meg magunknak a középosztálybeli életmódot, és emellett élvezzük is a munkánkat. Valójában a munka könnyebb, mint a szülőség. A gyerekek fárasztóak: rávenni őket, hogy jöjjenek vacsorázni, vitatkozni azon, hogy mit vegyenek fel, leállítani a veszekedéseket, rávenni őket, hogy megcsinálják a házi feladatot, beültetni őket az autóülésbe, fociedzés, balettedzés, és reggelente gyakran ugrálnak az ágyunkon, figyelmet követelve. Ez soha nem áll meg. És tipikus, átlagos gyerekeink vannak. A szomszédunknak van egy speciális igényű gyereke, és az a szülő még jobban ki van borulva – hoz egy tipikusnak nevezhető helyzetet a psychologytoday.com cikkében Marty Nemko Ph.D coach.

Minden gyermek és szülő más, egyedi és bár különböző értékrendek léteznek, az alábbi ökölszabályok, vezérelvek megkönnyíthetik a szülőséget.

Mérsékelt szabadság

Igen, a szélsőségesen laissez-faire szülői magatartás nem tanácsos, különösen egy olyan gyermek esetében, aki hajlamos a rossz ítélőképességre. De általában véve bölcs dolog a nagyobb szabadság és a kevesebb helikopterezés a gyerek körül: megengedve a szabadságot a felfedezésre, a hibák elkövetésére és a tanulásra, akár a bicikliről való leesésről, akár a házi feladat elmulasztásából adódó következményekről beszélünk. Természetesen általában bölcs dolog a jó barátságokat bátorítani, a rossz barátságoknál pedig résen lenni, ha nem is tiltani, illetve csírájában elfojtani az olyan problémákat, mint a drogozás vagy az étkezési zavarok problémája.

A jó viselkedés dicsérete és a rossz viselkedés mérsékelt kritikája

A “rémes kétéves korszakot” például a dühkitörések jellemzik. Ezek a gyermek érthető, de elfogadhatatlan erőfeszítései arra, hogy hatalmat szerezzen és próbára tegye a határokat. A bölcs szülő megpróbálja összeszedni a kellő önuralmat ahhoz, hogy csupán olyan dolgokat mondjon, mint például: “Ez nem fog működni. Most már nagyfiú vagy, tudod, hogy az a helyes, ha a vacsoraasztalhoz jössz”. Aztán higgadtan nem törődni tovább a hisztivel. A gyermek nem kap vacsorát addig, amíg nem ül le az asztalhoz – nem fog éhen halni. Nem kell vitatkozni, azzal csak magára irányítja a figyelmet.

A túlzott materializmus kerülése

Láttam már szülőket és nagyszülőket, akik úgy próbálják kimutatni a szeretetüket, hogy az észszerűnél sokkal több játékot, ruhát stb. vesznek a gyerekeknek, beleértve drága dolgokat is. Ez megteremti az alapját egy olyan életszemléletnek, amelyet az anyagiasság vezérel. Csakúgy, mint a kutyatulajdonos, aki nem tud ellenállni annak, hogy túletesse kolduló kutyusát, és ezzel lesz egy elhízott, egészségtelen háziállata. Az engedés nem csak pénzbe és erőfeszítésbe kerül, hanem egyre több kérést és sekélyes értékrendet bátorít.Természetesen nincs egységes recept arra, hogyan legyen könnyebb a szülőség. Szülőnek lenni elkerülhetetlenül nehéz feladat – ez az egyik legönfeláldozóbb cselekedetünk. De ez a három ökölszabály megkönnyítheti a szülőséget, miközben a gyermeknek is hasznára válik.