Gyerek

3 egyszerű módja annak, hogy a gyerek magabiztos legyen a vízben

Egy úszásoktató tanácsai, aki olyan gyerekekkel foglalkozik, akik szoronganak a vízben, víziszonyuk van.
2022. Június 29.
3 egyszerű módja annak, hogy a gyerek magabiztos legyen a vízben (fotó: Getty Images)

Nem minden gyerek szereti a vizet, vannak, akik félnek, szoronganak, tartanak tőle. Ilyen esetben a legrosszabb, amit tehetünk, hogy erőltetjük az úszást vagy nem foglalkozunk a problémával. Egy úszásoktató a mother.ly-nek mesélt arról, hogyan érdemes vízhez szoktatni azokat a gyerekeket, akik nincsenek elragadtatva a víztől. Ő maga éppen víziszonyos, szorongó gyerekeket oktat.

A víz legyen szórakoztató, vidám, elő a vízi játékokkal

Sok gyereknek a legnehezebb dolgok egyike, hogy betegye az arcát, fejét a vízbe. Ennek leküzdése elengedhetetlen az úszás megtanulásához, mert úgy nem lehet úszni, hogy kint van a fej a vízből.A vízi játékok tökéletes választásnak tűnnek, lesüllyednek, lemerülnek, amiért a kisgyerekek lenyúlnak, sőt, a víz alá is mennek a játék hevében. És éppen ez a cél. Ha már könnyedén megy, akkor bevethetünk olyan játékokat, amelyek nehezebbek és lent maradnak a medence fenekén.Az vízi játékok előnyösek a bizalom kialakításában is. Az úszóedző kedvenc játéka a pingponglabda, mert azt felülről kell megfogni, és a karral kiemelni a vízből, pontosan úgy, amire a gyerekeknek szükségük lesz majd az úszás megtanulásakor. Nem kell semmilyen drága vagy különleges játékban gondolkodni egyébként, szinte bármi jó, ami felkelti a gyerek érdeklődését.

Adj neki saját úszófelszerelést

A gyerekeket inspirálja, ha saját felszerelésük van. Ha saját úszófelszerelést adsz a gyerekednek, az lehetővé teszi számára, hogy tulajdonjogot szerezz a víz felett, így könnyebben meghódíthatóvá válik. Nagyon menő tud lenni pl. egy saját úszószemüveg.Az uszonyok csodálatos bizalomépítő eszközök, mert a gyerekek többnek, másnak érzik magukat általa. Az uszonyok a rossz szokásokat, mozgásokat is korrigálják.A védőszemüvegek pedig lehetővé teszik, hogy a gyerekek betegyék az arcukat a vízbe.

Vonj be másokat is: családtagokat, barátokat

A családdal és barátokkal együtt eltöltött medencés idő kiváló módja annak, hogy feléleszd a gyermeked kedvét az úszáshoz. Még ha félős is, nagy hatással lehet rá az unokatestvér, barátok, főleg, ha közösen tudnak játszani.Az a gyermek, aki a vizet ijesztő helynek tartja, semmi nem ösztönzi arra, hogy beledugja az arcát, ellökje magát a medence oldalától vagy megpróbáljon egyedül mozogni. Az a gyermek, aki a medencét szórakoztatónak és izgalmasnak tartja, új dolgokat akar kipróbálni és felfedezni a víz alatti környezetet, ami megkönnyíti az úszás megtanulását.(Cikk forrása: mother.ly)