Gyerek

100 ezer forintba is kerülhet az iskolakezdés

Egy elsős gyerek beiskolázása meghaladhatja a 100 ezer forintot is. Sok család csak hitelből tudja fedezni a kiadásokat.
2019. Augusztus 15.
100 ezer forintba is kerülhet az iskolakezdés

Az iskolakezdés komoly kiadással is járhat. Sok mindentől függ, hogy a szülőknek mennyire kell a zsebükbe nyúlni: a gyerekek életkorától, számától.

A hvg.hu szedte össze, hogy mennyibe kerülhet a tanév kezdete, három eltérő, de tipikusnak mondható élethelyzetet vett alapul:

  • Egy család egy elsős, iskolakezdő gyermekkel
  • Egy család egy harmadik osztályos gyermekkel
  • Egy család két gyermekkel, egyikük elsős, a másik harmadik osztályos

(forrás:hvg.hu)

Vásárlás előtt érdemes több helyet is felkeresni és tájékozódni az árakról. Sokat lehet így spórolni. Használtan, a családban lévő nagyobb gyerekek korábbi tanszereinek továbbadásával is sok pénzt lehet megtakarítani.

Ám így is jelentős kiadással kell számolni, főleg, ha a család még nyaralni is volt. Sok család csak hitelből tudja fedezni az iskolakezdés költségeit.

Melyik hitelt érdemes választani?

Nem mindegy, hogy 45 ezer, vagy 160 ezer forintot kell kifizetni.

Egy harmadik osztályt kezdő gyermek esetében körülbelül 45 ezer forintot kell kifizetnie egy családnak az iskolakezdéskor – számol a hvg.hu. Ilyen esetben ideális megoldás lehet egy hitelkártya, folyószámlahitel igénylése. A hitelkártya akkor megfelelő, ha a vásárlást követő hónapban visszafizetik a teljes tartozást. Ez a konstrukció ugyanis biztosít egy akár 45 napos kamatmentes időszakot. Ha a család nem fizeti vissza a tartozást várhatóan egy hónapon belül, akkor a folyószámlahitel éri meg jobban, ennek kamata ugyanis éves szinten 1-2 százalékkal jobb, mint a hitelkártyáé.

A másik két esetben, azaz, ha nagyobb összegről beszélünk, akkor a személyi kölcsön lehet a jó megoldás, bár ilyen kis összegnél nem túl jók a feltételek. Ezért érdemes lehet 200 ezer forintot igényelni 2 éves futamidőre.

(forrás: hvg.hu)

Míg 160 ezer forintot egy éves futamidőre évi 22,27%-os kamattal  lehet igényelni, addig a 200 ezer forint személyi kölcsön 2 éves futamidővel 7,99%-os kamattal is elérhető. A havi törlesztőrészlet, és a teljes hitelköltség is kedvezőbb a magasabb hitelösszeg esetében.

Ráadásul marad plusz 43 ezer forintunk, melyet szabadon elkölthetünk. Adott esetben akár a hitel előtörlesztésére is fordíthatjuk. A hitel megválasztásánál is érdemes először tájékozódni a bankoknál.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu