Baba

Zavarkeltés a szoptatás körül

Az <i>Egészségügyi Világszervezet</i> (WHO) jelenlegi ajánlásai szerint az első hat hónapban a kizárólagos szoptatás a legjobb a babák számára. Ennek előnyeit az elmúlt időszakban számos tanulmány próbálta megkérdőjelezni.
2011. Február 28.

A szoptatás előnyei vitathatatlanok!

Az Academy of Breastfeeding Medicine (ABM), egy orvosokat tömörítő nemzetközi szervezet azonban támogatja a WHO 2001-ben kiadott javaslatát, mely szerint a csecsemők életének első hat hónapja során a kizárólagos anyatejes táplálás (tápszeres kiegészítés vagy hozzátáplálás nélkül) számos előnnyel jár mind a szoptatott kisbaba, mind a szoptató anya szempontjából. Az ABM felhívta a figyelmet azokra a megalapozatlan, ellentmondásos üzenetekre, amelyek csak zavart keltenek.

Mary Fewtrell és munkatársai a British Medical Journal hasábjain 2010 decemberében egy olyan tanulmányt tettek közzé, amelyben felülvizsgálták a WHO irányelveit és megállapították, hogy a kizárólagos szoptatás növeli a vérszegénység, a lisztérzékenység, az ételallergiák és a karakteres ízű ételek elutasításának esélyét.

Dr. Ruth A. Lawrence, az ABM egyik alapítója, a Rochesteri Egyetem Orvosi Karának gyermekgyógyásza és Dr. Miriam Labbok, az Észak-Karolinai Egyetem Anya- és gyermekegészségügyi Központjának vezetője szerint azonban a brit szerzők nem megfelelően használták fel és értelmezték a szoptatásra vonatkozó adatokat. A vérszegénység esélye csökkenthető a „köldökzsinór késői lefogásával.

A köldökzsinór átvágás időpontjának jelentőségéről korábban a babaszobán itt olvashattál.

Az ételallergiákra vonatkozó kutatások továbbra is egymásnak ellentmondóak, továbbá más vizsgálatok azt mutatták, hogy a szoptatott csecsemők az anya által elfogyasztott ételek ízét már megtapasztalták az anyatejben.”

Emellett megkérdőjelezik Fewtrell és munkatársainak indíttatását is, mivel a szerzők az utóbbi időben tápszer- és bébiételgyártó cégek tanácsadóiként, illetve támogatottjaiként tűntek fel.

Az ABM a szoptatás támogatását, védelmét, továbbá az ismeretterjesztést tűzte ki céljául, emellett támogatja a klinikai gyakorlat számára létrehozott irányelvek kidolgozását és terjesztését. Folyóiratuk, a Breastfeeding Medicine kéthavonta jelenik meg nyomtatásban és online, lapjain a szoptatással kapcsolatos tudományos cikkek, elemzések és esettanulmányok olvashatók, melyek tapasztalatokon alapuló kutatási eredményeket mutatnak be és a szoptatás rövid- és hosszútávú járványtani, élettani és pszichológiai hatásait vizsgálják. Cikkünk forrását itt olvashatod el!

Forrás: Medipress