Baba

Vörös szemek szülés után: mi okozza?

Tapasztaltad már, hogy véreres volt a szemed, de ennyire korábban még nem? Miért lehetnek vörösek, véresek a szemeink szülés után, és mit tehetünk ellene?
2021. Május 21.
Vörös szemek szülés után: mi okozza? (Fotó: Getty Images)

Mi okozza a szemek vörösségét szülés után?

Sok nő tapasztal szülés után szemvörösséget, ez egy gyakori panasz. A tünet ugyan ijesztőnek tűnhet, de várhatóan egy-két héten belül már nyoma sem lesz.

A vörös szemeket az okozza, hogy a vajúdás, szülés során a nyomáskor kifejtett erőtől, az erőlködéstől bevérzik a kötőhártya. Hiszen ha ennyire intenzív erővel kell nyomni, az a testünk összes erére nyomást válthat ki, beleértve a szemekben található ereket is. (A szem ugyanígy vörös lehet köhögés, emelés, hányás vagy bármi egyéb után, ami megerőlteti az izmait.)

A kötőhártya bevérzése nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha valakinek magas a vérnyomása, vagy vérhígítót szed, de bárkit érinthet ez az állapot.

Mit tehetünk a vörös szemek ellen?

Ha bevérzik a kötőhártya a szülés után, van néhány dolog, amivel segíthetjük a gyorsabb regenerálódást:

  • Alkalmazzunk naponta többször, 10 percen keresztül hideg borogatást, hogy gyorsabban elmúljon a szemek vörössége.
  • Ha szabad térre megyünk, hordjunk sötét lencséjű napszemüveget, amíg nem szűnik meg a tünet.
  • A legjobb gyógymód ebben az esetben mindenképpen az idő, egy-két héten belül magától felszívódik a bevérzés és elmúlik a szemvörösség. Ha valaki úgy gondolja, hogy nem múlik magától a szempirosság, annak célszerű beszélnie az orvosával, hogy javasolja-e bármilyen készítmény használatát.

Források: whattoexpect.com, babymed.com, babycenter.com