Baba

Világújdonság: így regenerálódhatsz a gyermekágy alatt

Egy speciális készítmény segítségével már a szülés utáni első hat hét alatt hozzájárulhatsz ahhoz, hogy minél hamarabb felépüljön és regenerálódjon a szervezeted.
2018. Október 09.
A kisbaba születése után továbbra is fontos az, hogy a nők magukkal is foglalkozzanak

A nők egyharmadánál valamilyen probléma alakul ki a medencefenék izmaiban szülés után – mondta Póka Róbert, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának vezetője, amikor arról beszélt, hogy miért is annyira fontos, hogy a szülés utáni regenerálódást már azonnal szülés után elkezdjék a nők. A fent említett probléma lehet a megereszkedett medencefenék, a gyenge izmok pedig széklet- vagy vizeletinkontinenciához is vezethetnek. Pont ezért tartja kulcsfontosságúnak a gyermekágyas időszakot, vagyis a szülést követő első hat hetet, amikor a legjobb esély van arra, hogy ezeket a panaszokat sikeresen és hatékonyan lehessen kezelni.

A Babántúl nevű kutatás során azt vizsgálták, hogyan lehetne a hüvelyi szülés után a kismedencei izomzat megújulását minél jobb hatásfokkal elősegíteni. A programba 53 olyan kismamát vontak be, akik az első gyermekükkel voltak várandósok, a terhességük végé felé, a 8. vagy a 9. hónapban jártak, és komolyabb problémáktól nem szenvedtek. Az idén tavasszal indult program során az érintett kismamák szülés után cinket, leucint (esszenciális aminosav), illetve omega-3 zsírsavat tartalmazó prenatális vitaminkészítményt szedtek. Azt tudni kell, hogy ez a készítmény világszinten is újdonság az egyedi összetételének köszönhetően, a klinika orvosai pedig végig a legmagasabb szintű technikai eszközöket használták a vizsgálatok során.

Tudj meg többet a szülés utáni regenerációról és a
szülés okozta sérülésekről:

Póka Róbert úgy fogalmazott, hogy a vizsgálat nagyszerűsége abban rejlett, hogy nem évtizedek teltek el, mire felmérték, beváltak-e a készítmények, hanem csupán a szülés utáni hat hetet kellett megvárniuk az eredményekért, amelyek kimutattatták a várva várt jótékony hatást.

A hathetes kezeléssel javult a hüvelyfal, a gátizomzat rugalmassága és ereje, aminek köszönhetően megelőzhetőek, illetve csökkenthetőek a kismedencei izomzat gyengüléséből adódó tünetek – ezt már Takács Péter, az amerikai Eastern Virginia Egyetem professzora hangsúlyozta ki a Babántúl nevű komplex készítménnyel kapcsolatban. A professzor szerint ezekkel a problémákkal a természetes szülő nők mintegy fele találkozik, egyes felmérések szerint 11 százalékukat műteni is kell.

A Babántúl az első táplálékkiegészítő, ami megoldást nyújthat az érintett nőknek, Takács Péter professzor szerint pedig azért is fontos ez a program, mert ebben a hathetes kritikus időszakban a nők csak a kisbabájukra figyelnek, ők pedig felhívják a figyelmüket arra is, hogy a kisbaba születése után továbbra is fontos az, hogy a nők magukkal is foglalkozzanak.