Baba

Veszélyes borostyánlánc

Kivonják a forgalomból a Brendon márkájú borostyánláncot, mert veszélyesnek találta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.
2015. Július 29.

A gyermeknyaklánc az NFH honlapja szerint nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek. “A kisgyermek a szájába veheti a nyakláncot, amelyről gyöngyök törhetnek le. A letört gyöngyök, illetve az egész termék a légutakba kerülve fulladásveszélyt jelenthet. Figyelembe véve a gyermekek szokásos viselkedését, a termék előrelátható használata során fennáll a fulladásveszély súlyos kockázata” – olvasható a honlapon.

Hogy néz ki a bevonandó termék? A mintegy 35-36 cm hosszúságú, szabálytalan, lekerekített szemekből álló nyaklánc összepattintós zárszerkezettel záródik, középbarna színű golyókból áll.

Fogzási gondokra használják

A borostyán tulajdonképpen megkövesedett gyanta. Az 1 év alatti babák, 1 évnél idősebb kisgyermekek szülei közül sokan megveszik a – 2-3 ezer Ft-tól már kapható – borostyán gyermekláncot azzal a hittel, hogy a kőben található illóolajok a testhő hatására felszabadulnak, így enyhítik a fogzási fájdalmakat. Az, hogy a kő gyógyító, jótékony hatást gyakorol a fogzással küzdő baba szervezetére, máig nem bizonyított. Ezzel szemben a szemrevaló nyaklánc fulladást okozhat, gyakorlatilag életveszélyes.