Baba

Végszóra még egy kis kánikula!

A megbízott országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján kedden 0 órától 24 óráig másodfokú, szerdán 0 órától pénteken 24 óráig harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére.
2011. Augusztus 22.

Az előrejelzés szerint kedden az ország legnagyobb részén 25-27 fok között lesz a napi középhőmérséklet, csak északkeleten várható 25 fok alatti középhőmérséklet a hűvösebb éjszaka miatt. Szerdán az Északi-középhegység völgyeit leszámítva 25-28 fokos napi középhőmérséklet várható. A hét közepétől szombatig az ország nagy részén 27 fok feletti középhőmérséklet várható, a legmelegebb (akár 29 fok körüli értékkel) a nagyvárosok belvárosaiban lesz. A hőhullám vége egyelőre nem látható pontosan, így szükség lehet a hőségriasztás meghosszabbítására is.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

augusztus 23., kedd: hajnalban: 15, 20 napközben: 31, 36

augusztus 24., szerda: hajnalban: 16, 21 napközben: 34, 38

augusztus 25., csütörtök hajnalban: 17, 22 napközben: 34, 38

augusztus 26., péntek: hajnalban: 18, 23 napközben: 34, 39

augusztus 27., szombat: hajnalban: 18, 23 napközben: 34, 37

augusztus 28., vasárnap: hajnalban: 17, 22 napközben: 30, 35

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon megfelelő óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával! Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket!

További információk:

www.katasztrofavedelem.hu

www.antsz.hu

Babaszoba:

Így segíthetsz a babának, ha hőség van

1. Csak akkor légy kint, ha muszáj! 11 és 16 óra között lehetőleg tartózkodjatok hűvös lakásban vagy fedett, árnyékos helyen!

2. SZOPTASS GYAKRAN!!! Az anyatej nem csak táplálék, hanem ital is a babának, szomjoltásra is kiválóan alkalmas. Hat hónaposnál fiatalabb szoptatott csecsemőket elég gyakran mellre tenni és szoptatni, vízre, teára még kis mennyiségben sincs szükség. Szoptatott gyerekeknél hat hónapos kor után is javasoljuk a gyakori szoptatást hőségben is, szükség szerint vízzel kiegészítve.

3. Igyatok sok vizet! Folyadékpótlásnak nagyon jó a friss gyümölcs is, persze cukrozás nélkül. Citrommal, vízzel, gyümölcsből finom szomjoltókat készíthetsz, ha összeturmixolod a hozzávalókat. Például: egy rész őszibarack, két rész kimagozott görögdinnye, két evőkanál citromlé, két rész víz. Cukrozott italokkal hőségben se kínáld a gyereket!

4. Gondolj arra, hogy melegben hamarabb romlik az étel! Tárold szigorúan hűtve az élelmiszereket, tízórainak ne vigyél magaddal romlandót! Étterembe betérve ne rendelj tartáros, majonézes ételt, máglyarakást, nyers tojást tartalmazó édességet. Ne tárold a görögdinnyét felvágva 48 óránál hosszabb ideig még hűtőben sem.

5. Kerüld a veszélyes túlhevülést! Például semmiképp se hagyd az autóban a gyereket akkor se, ha alszik, és akkor se, ha árnyékban áll az autó!

6. Ne feledkezz el a vízivásról te se! Ha szoptatás közben nagyon zavaró az összeizzadás, kapcsolj be ventilátort, és rakj a baba és a te tested közé textilpelenkát. Előfordulhat, hogy a baba keveset pisil, mert sokkal többet izzad, és kevesebbet is szopik, mert étvágytalan. Emiatt ne aggódj, de kínáld nagyon gyakran!

7. Csak friss tápszert! Tápszeres babáknak nagy melegben csak frissen szabad tápszert készíteni. Ha elmentek, külön vidd magaddal a forralt vizet és a port, és csak felhasználás előtt keverd be. A maradékot öntsd ki. Gondoskodj egy vízzel teli cumisüvegről is! A folyadékfogyasztásba a lédús gyümölcsöt is számítsd bele!

Forrás: ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály