Baba

Varázslatos nevek, amiket a babának adhatsz

Minden kisbaba egy csoda, amit akár valamilyen varázslatos utónévvel is hangsúlyozhatsz. Ha mostanában fog megszületni a gyermeketek, és még nem találtok neki nevet, akkor érdem lehet átfutni a mágikus neveket tartalmazó listánkat is.
2022. Június 19.
Varázslatos nevek, amiket a babának adhatsz (Fotó: Getty Images)

Amelyek a varázslatot hordozzák a jelentésükben

Az utónévtárban található neveknél, amelyeknek a jelentései között találjuk a varázslatot, inkább lányneveket találhatunk. Rögtön ilyen az ósvéd eredetű Asztrid, aminek a jelentése az, hogy akit az istenek jóindulata elvarázsolt – más forrás szerint azt jelenti, hogy szép, illetve lovasnő.

A német eredetű Jerta és Trudi nevek mind azt jelentik, hogy dárda + erő; varázsló, míg a germán eredetű Gertrúd, illetve Gertrúdisz jelentése a dárdák varázslónője.

Varázslatos lények

A fiúnevek között kettőt találtunk, amelyek kötődnek a varázslatos nevekhez, és mindkettő jelentésében a tündért találjuk. Egyrészt ilyen a germán eredetű Alfréd név, amely azt jelenti, hogy tündér, tanács – női párja a szintén ezzel a jelentéssel bíró Alfréda. Francia-német eredetű név az Oberon, és ezt a nevet viseli William Shakespeare a Szentivánéji álom című darabjában a tündérkirály. Így nem is olyan meglepő, hogy a név jelentése a tündérek segítségével uralkodó. Ha Oberont említettük, akkor nem maradhat ki Shakespeare tündérkirálynője, Titánia sem – ennek a különleges latin eredetű névnek a jelentése az, hogy titáni, óriás.

A tündéri női nevek között találjuk még a német eredetű Effit, ami azt jelenti, hogy tündérek, manók segítségével védekező, és ugyanez a jelentése a szintén német Elfrida névnek is.

Olasz eredetű név a Fáta, aminek a jelentése az, hogy tündér, és ne feledkezzünk meg magyar eredetű lány utóneveinkről, a Tündérről és a Tündéről, melyek jelentése szintén az, hogy tündér.

Magyar erdetű lány utóneveink a Helka és az Illangó. Míg a Helka egy balatoni regében szereplő tündér neve, addig az Illangó jelentése a fürge lábú tündér.

Szintén varázslatos, mitikus lények a nimfák, és több lánynév is szerepel az utónévtárban, amelyek jelentésükben hordozzák. Egyértelműen ilyen a görög eredetű Nimfa név, míg a magyar Delinke név jelentése szép termetű, deli, és a nimfa.

A különleges, kelta eredetű, itthon is anyakönyvezhető név, a Meluzina azt jelenti, hogy vízi nimfa, míg a görög eredetű Szirén név jelentése egyértelmű.