Baba

Van, hogy beüt a kaki! Dolgok, amiket senki nem mond el a pelenkázásról

Akik az első babájukat várják, gyakran csak éles helyzetben szembesülnek azzal, mivel jár a pelenkázás.
2022. Július 09.
A pelenkázás nem mindig örömteli (Fotó: Getty Images)

A gyerekszoba kész. A kórházi csomagod összepakolva, és a fejedben már százszor lejátszottad előre a szülés forgatókönyvét, ahogy arra is felkészültél, milyenek lesznek az első napok együtt. Na, ilyenkor szokott kimaradni a rákészülés arra, hogy mostantól lesz egy kisember, aki még nem képes önállóan használni a wc-t és neked kell őt pelenkázni.

1. Milyet vegyek?

De mivel is jár mindez? Fontos, hogy a pelenkázás kapcsán két irányba indulhattok. Vehettek többször használatos, mosható pelenkákat vagy dönthettek az eldobható mellett. Előbbivel többet dolgozol te és a mosógép, viszont olcsóbb, mint mindig újat venni.

2. Hová tegyem?

A többség azért az eldobhatóra esküszik, amihez rögtön az elején érdemes egy jobbfajta pelenkakukát is venni, ami a pelenkázó mellett várja, hogy minden belekerüljön, ami kellemetlen szagú és/vagy nyomot hagy.

Az első pelenkavásárlás nem mindenkinek megy könnyen, épp ezért jó időben kell eldöntenetek, inkább bugyipelenkát vagy nadrágpelenkát vesztek. Kisebbeknek a nadrágpelenka javasolt, könnyebb feladni a hátán fekvő babára. Itt számít a méret is, 1-essel kezdődik a számozás, szerencsére a kilók tól-ig határát is feltüntetik a pelenkák csomagolásán.

3. Ha nem a helyén landol…

Maga a pelenka feladása egy tiszta kisbabára igazán nem ördöngösség, szót kell ejtenünk azonban a nem várt helyzetekről. Ilyenek a pelenkabalesetek. Amikor hiába van a picin pelus, a kaki ilyen-olyan okokból kijut rugdalózójára vagy a lábára. Ez előfordulhat egy-egy durvább hasmenésnél, de akkor is, ha elmozdult a pelenka illesztése.

4. Segítség, csak két kezem van!

Nyilván nem könnyű helyén tartani bármiféle illesztést, ha a pelenkázandó alany folyton rugdos és ficánkol. Ilyenkor ne csak arra vigyázz, hogy helyére kerüljön a pelus, hanem, hogy a pici ne essen le a pelenkázóasztalról!

5. A babát nem érdekli, hogy nem otthon vagyunk

Probléma szokott lenni, amikor olyan helyen kell pelenkáznod, ahol nincs pelenkázóasztal. Ilyenkor nincs más hátra, improvizálj! A babát nem hagyhatod pisiben-kakiban, de légy kreatív, akár a kocsi hátsóülésén, akár a női mosdó tükörasztalkáján, de meg fogod oldani. Csak legyen nálad minden – nedves törlőkendő, bőrápoló krém, pelenka…

6. Amikor már semmi nem segít

Az igazán kínos helyzet majd úgy is akkor lesz, amikor a baba épp akkor pisil vagy kakil, amikor a csere miatt nincs rajta pelenka. Ilyenkor gyakran csak az segít, ha próbálod humorosan felfogni a dolgokat. Az óvodára azért a legtöbb gyerek elhagyja a pelust!