Baba

Üzenet a vezetékből

Mostanában igen gyakran halljuk, hogy az "igazi" víz nem a csapból jön, hanem a palackból. A védőnők és az orvosok is intik a mamákat: néhány hónapos kor alatt csakis forralva és lehűtve adják a csapvizet a csecsemőnek. Mi a helyzet a csapvízzel?
2002. December 06.

A védőnői intelem egészséges túlbiztosítás, mondja dr. Csanády Mihály, az Országos Közegészségügyi Központ vízhigiénés osztályának vezetője. A magyarországi csapvizekkel általában nincs gond.

– A csapvíz emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas – mondja a szakember -, mert csak megengedett mértékben tartalmaz különféle baktériumokat. Én is azt vallom, hogy három hónaposnál fiatalabb babának jobb fölforralt vizet kapnia, de nem azért, mert különben megfertőződne. A vezetékes víz minden milliliterjében száz szaprofita baktérium lehet jelen. Nem okoznak betegséget, de nem valók egy újszülött szervezetébe.

Bárki tapasztalhatja, hogy az ország különböző részein a víznek más és más az íze, az illata. Egyes helyeken ezt kifejezetten kellemetlennek érezzük. Siófok környékén, nyáron érzékelhető furcsa, zavaró eltérés. Ez azért van, mert ott a vizet a Balatonból nyerik, amely nyáron meleg, így a csapvíz sem hűsít. Mivel Siófokon előfordul, hogy a vizet túlklórozzák, a folyadéknak mellékíze és szaga is van. Fontos tudni, hogy a klórozás nem befolyásolja az egészségi állapotot, de tény, hogy a víznek nem olyan kellemes a fogyasztása, mint másutt.

Ha Békéstől Sopronig figyeljük a csapvizet, észlelhetjük, hogy az ország keleti részéhez közeledve az ivóvíz egyre lágyabb.

– Ezt a bojlerek szeretik, mi kevésbé, ahogyan a kemény vizet sem kedveljük. Ivás szempontjából a fővárosi víz keménysége ideális. Bár az eltérések befolyásolják a víz élvezeti értékét, az ország csaknem egész területén bátran fogyasztható a csapvíz. Kivételt jelent néhány alföldi település, ahol a vízminőség javítása indokolt lenne. Léteznek olyan intézményi vízművek vagy házi vízvezetékek, ahol a vízminőség még roszszabb. Ilyen esetben azt szoktuk tanácsolni, hogy a főzéshez, iváshoz használandó napi két liter vízért inkább menjenek a legközelebbi településre.

Forrás: Baba Magazin