Baba

Ukrajnában rekedt örökbefogadott lányát próbálja kimenteni egy amerikai anya

Az asszony mindent megtesz, hogy örökbefogadott lányát kihozza a háborús övezetből.
2022. Március 29.
Ukrajnai menekültek (Fotó: Getty Images)

Három éve zajlik az az örökbefogadási eljárás, melyben a Kentuckyban élő Colleen Thompson próbálja családjába fogadni egy ukrajnai tinédzser lányt. A most 18. életévét betöltő lány legálisan elhagyhatja az ukrajnai árvaházat – erről szándéknyilatkozatot írt alá, de az Ukrajna elleni orosz támadások veszélyeztetitek a gyerekek életét, és káoszba, bizonytalanságba sodorták az örökbefogadási folyamatokat.

Thompson a Fox News Digitalnak adott telefonos interjújában azt mondta: “A lányunk a háborús övezetben volt azon az éjszakán, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát.” Donyeck környékére utalt, ahol a lány korábbi otthona az árvaház volt.

Amint az invázió elkezdődött, a gyerekeket nyugat felé próbálták menekíteni. Hétfőn Lviv külvárosában helyezték elő őket. Az elmúlt 10 napban az asszony maga is a háború sújtotta Ukrajnában tartózkodott és a helyzet káoszára és zűrzavarára való tekintettel készen áll arra, hogy ha kell, ügyvéddel és a rendőrséggel együtt megjelenjen lánya árvaházában és kivigye onnan.

A nyolcgyermekes édesanya – aki nagyjából három éve reménykedik a kilencedik gyermekben, és már sajátjának tekinti a kamaszt, azt mondta, nem érdekli, ha bombák repülnek, akkor sem hagyja el a gyermeket, aki 18 évet várt arra, hogy valaki azt mondja neki: Te vagy az én lányom! “Ő már nincs többé egyedül. Csak meg kell találnom a módját, hogy kiszabadítsam.”

Colleen tényleg mindenre elszánt, csellel küzdötte át magát a lengyel-ukrán határon, majd egy olyan buszon, amin ő volt az egyetlen utas, megérkezett Lvivbe. Telefonon érte el a csak M-ként emlegetett lányát, akinek az volt az első kérdése, hogy “Jól vagy, anya?”. 

Kiderült, hogy a Lvivbe menekített árvaház lakói komoly bajban vannak, az igazgató ugyanis elmenekült, az épületet fegyveres őrök vigyázzák és a gyerekeket nem lehet elvinni onnan. Colleen lányát sem. “A lányomat szinte túszul ejtették. Nincsenek nevelők az eredeti árvaházából. Nincs senki, aki gyámságot viselne sehol ebben a régióban. Csak bizonytalanság van.” 

Senki sem volt, aki kiengedte volna M-et, azt mondták, majd a donyecki árvaházból igazolják, hogy a lány távozhat. Sajnos, az viszont a háborús helyzet miatt nem üzemelt. 

Colleen azonban kész ügyvédekkel menni a kapuig, hogy kiszabadítsa lányát és elkezdődhessen egy új élet.