Baba

Újszülöttkori bőrbetegségek

A bőr fontos szerepet tölt be a hőszabályozásban, a fertőzésekkel szembeni védelemben, a külvilághoz való alkalmazkodásban. A bőr újszülöttkori éretlensége és a bonyolult feladatok közötti aránytalanság magyarázza a nem egyszer váratlan reakciókat.
2003. December 29.

Újszülöttkori bőrbetegségek

Az újszülött bőre

Az újszülöttek bőrének jellege, színe a csecsemő érettségére is utal. Az egészséges érett újszülött bőre lágy, bársonyos.

Az újszülött bőrének jellemzői, újszülött kori bőrápolás

Születéskor a bőrfelszínt szürkés, faggyúszerű sűrű anyag borítja (magzatmáz), mely zsírnemű anyagokból és levált hámsejtekből áll. Nem kell, sőt nem szabad eltávolítani, mert védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben. Néhány nap alatt a fürdetések, tisztába rakás során a magzatmáz részben felszívóik, részben lemosásra kerül

Az újszülött bőr különbözik a felnőttekétől:

  • Vékonyabb a bőr, ez fokozottabb sérülési hajlamot jelent.
  • A verítékezés csökkent, a faggyúmirigyek nem működnek, így szárazabb és védtelenebb a bőr.
  • Rossz a hőszabályozása (márványozott bőr).
  • Irritáló anyagokkal szemben fokozottan érzékeny, óvatosan kell bánni a fertőtlenítőkkel.
  • Fogékonyabb a kórokozók fertőzéseire, mert nincs védő baktériumflóra, ugyanakkor az újszülött bőrén a köldöknél még nyílt seb is van.

Gyakran előforduló, tipikusan újszülöttkori bőrbetegségek

Újszülöttkori allergiás erythma (bőrvörösség)

Újszülötteken a 2-4. nap között jelentkezik a foltos bőrvörösség, ill. a bőrből kiemelkedő, apró, hólyagos, jó indulatú bőreltérés. Főleg a törzsön, a háton és a fartájékon figyelhetők meg a vörös foltok, bőrből kiemelkedő hólyagos eltérések. A bőreltérések helyenként bolhacsípés-szerűek, számuk változó és 1-2-től több százig terjedhet. Az újszülött általános állapotát a bőrkiütés nem befolyásolja. Általában néhány nap alatt elmúlik, de előfordulhatnak elhúzódható esetek is, amikor akár 3 héten át is megjelenhetnek újabb és újabb bőrelváltozások. Kezelni nem szükséges, magától rendeződik.

Faggyúmirigy-túltengés

Az érett újszülöttek túlnyomó többségében átmenetileg sárgás, tűszúrásnyi göböcskék láthatók az orron, az arcfeleken és az ajkak felett. Valószínűleg anyai hormonhatásra jönnek létre. Kezelés nélkül eltűnnek néhány hét alatt.

Impetigo neonatorum (ótvar)

Felületes, laza falú hólyagok, melyek igen hamar megnyílnak. Az első héten vagy későbbi életkorban jelentkezhetnek. Okozója baktérium: Staphylococcus baktérium. A meleg, a nedvesség, a rossz higiénés viszonyok elősegítik a kialakulását. A bőreltérés felett pörkök jelennek meg, a pörkök alatt nedvezhet mindenképpen orvosi vizsgálatot igényel.

A köldök betegségei

A normális köldökcsonk száraz, törekedjünk a szárazon és tisztán tartására, tisztába rakáskor nem kell alkoholozni és hexachlorophen tartalmú hintőporral beszórni, (sokáig ez volt az előirányzott kezelési módszer). A köldökcsonk gennykeltők által okozott gyulladása a születés után néhány nappal fordulhat elő. A köldökcsont nedvezik. A környező bőr vörös, duzzadt. A fertőzés terjedéséhez a nedvesség és a meleg kedvező feltételeket biztosít. Azonnal forduljunk orvoshoz.

Méhen belül kialakuló elváltozások

Érett újszülöttek kéz- és lábujjain előfordulhatnak vérrel telt hólyagok, melyek még a méhen belül keletkeznek. Hamar gyógyulnak, teendőt nem igényelnek.

Szeborreás dermatitis (zsírosan hámló bőrgyulladás)

A hajas fejbőr, az arc, a fül, a hajlatok, a törzs bőrének sajátos, körülírt, zsírosan hámló, minimális beszűrődéssel (göbös tapintatú a bőrből kiemelkedő terület) járó folyamata. Okai tisztázatlanok, létrejöttében anyai hormonhatások játszhatnak szerepet.

Lefolyás: kezdetben a fejbőrön, a szemöldöktájon koszmós felrakódást látunk, a folyamat innen terjed a fül mögötti tájra, a hajlatokra, a fartájra és a hátra. Sárgás-vörös hámló, összefolyó területeket is megfigyelhetünk a pelenkával borított területeken. Néhány hónap alatt megszűnik, kialszik a folyamat, majd a serdülőkorban újra feléled. A betegség jóindulatú, a legtöbb csecsemő néhány hét alatt meggyógyul.

Kezelés: A fejbőr felrakódása gyakran nehezen távolítható el. Használhatjuk a közkedvelt, de könnyen avasodó napraforgóolajat, de jobb a bőrgyógyász által felírt megfelelő krém használata. Fürdetés előtt olajból és krémből pakolást készítünk a gyerek fejére, mely a legerősebb lerakódást is szépen leválasztja. Egyéb bőrfelületek kezelésére bőrgyógyász illetve gyermekorvos “olaj a vízben” típusú krémeket ír fel, melynek használatával a bőreltérés rendbe hozható.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu