Baba

Újszülötteknél ritka a súlyos COVID-19 fertőzés

Súlyos megbetegedést ritkán okoz a koronavírus-fertőzés az újszülötteknél- derül ki egy új, brit tanulmányból.
2020. November 10.
Újszülötteknél ritka a súlyos COVID-19 fertőzés (fotó: Getty Images)

A The Lancet Child and Adolescent Health folyóiratban megjelent tanulmány egy, az Egyesült Királyságban végzett kutatás eredményéről számol be, amelyet a londoni Imperial College és az Oxfordi Egyetem Nuffield Népegészségügyi Tanszékének kutatói végzetek. Ez az első tanulmány, amely az újszülöttek COVID-19 fertőzését elemzi Egyesült Királyság területén.

A kutatás a brit koronavírus-járvány első hulláma alatt készült, március elejétől április végéig követte nyomon azokat az újszülötteket, aki 29 napnál fiatalabbak voltak ebben az időszakban, és kórházba szállították őket.

A tanulmány megállapította, hogy 66 csecsemőnek volt szüksége kórházi kezelésre a COVID-19 fertőzés miatt. Ez a születések 0,06 százaléka.

A súlyos fertőzésben szenvedő csecsemők közel fele (45 százaléka) fekete, ázsiai vagy más etnikai csoportokból származott. Körülbelül minden negyedik csecsemő (24 százalék) idő előtt (azaz a terhesség 37. hete előtt) született.

A vizsgálatban szereplő 66 újszülött közül csak 17 csecsemőről feltételezték, hogy a születés utáni első hét napban kapta el a COVID-19 fertőzést az édesanyjától. Ebből a 17 csecsemőből hétnél alakult ki a COVID-19 annak ellenére, hogy közvetlenül a születés után elválasztották őket az anyjuktól. Ez az eredmény megerősíti az Egyesült Királyságban alkalmazott protokollt és a nemzetközi ajánlásokat is: nem szükséges elválasztani az anyát és újszülöttet egymástól még abban az esetben sem, ha az a gyanú merül fel, hogy az anya koronavírus-fertőzött. A kutatók úgy gondolják, hogy a hat csecsemő a kórházi tartózkodás során kapta el a COVID-19 fertőzést.

A vizsgált csecsemők közül egy sem halt meg a COVID-19 fertőzés következtében (bár egy kisbaba meghalt, de halála nem volt összefüggésben a koronavírussal).

A kutatás időszaka alatt a csecsemők közel 90 százaléka teljesen felépült a fertőzésből.

A tanulmány alapján a súlyos betegségben szenvedő újszülöttek nagyobb hányadának volt szükséges intenzív ellátás vagy légzési támogatás (36 százalék), összehasonlítva nagyobb gyermekekkel (13 százalék). A tanulmány szerzői hozzáteszik, hogy az újszülöttek súlyos fertőzése még mindig nagyon ritkán fordul elő.

A kutatók szerint ez a tanulmány összességében azt sugallja, hogy a csecsemők kis hányada kapta el anyjától a COVID-19-et. Így, ha egy anya el is kapta a koronavírus-fertőzést, akkor sem kell az újszülöttet elválasztani tőle. Hozzáteszik, hogy a hét csecsemő, akiket elkülönítettek anyjuktól, megfertőződtek a vírussal.

Dr. Chris Gale, a tanulmány társszerzője elmondta: “A szülők és a babát váró párok érthető módon aggódnak amiatt, hogy a gyermekük elkaphatja-e a koronavírus-fertőzést. Ez a tanulmány remélhetőleg némi megnyugvást jelent, mivel azt mutatja, hogy az újszülöttek súlyos COVID-19 fertőzése nagyon ritka. A legtöbb csecsemőnek csak enyhe tünetei vannak és teljesen felgyógyulnak. Ez a kutatás megerősíti az Egyesült Királyság eddigi protokollját abba, hogy nem kell az anyát és a csecsemőt szétválasztani szülés után, hanem együtt kell őket tartani még akkor is, ha az anya COVID-19 fertőzött.”

Dr. Gale hozzátette: “Bár ez a tanulmány kimutatta, hogy hat csecsemő kórházban kaphatta el COVID-19-et, ezek az adatok a pandémia kezdeti, első hullámából származnak, az elmúlt hat hónapban az újszülött- és gyermekosztályok fertőzésszabályozási intézkedései komoly mértékben javultak.”

A kutatócsoport szerint sürgős kivizsgálásra van szükség annak megértéséhez, hogy a súlyos COVID-19 miatt kórházba került csecsemők között miért voltak olyan nagy arányban fekete, ázsiai vagy egyéb kisebbségi etnikai csoportból származó csecsemők.

A vizsgálatból kiderült, hogy 17 csecsemő valószínűleg az édesanyjától kapta el a fertőzést, közülük kettő potenciálisan már az anyaméhben.

A vizsgálatban a csecsemőknél a COVID-19 fertőzés fő tünetei közé tartozott a láz, étvágytalanság, hányás, orrfolyás, köhögés és levertség.

(via medicalxpress.com)