Baba

Tudnak a babák izzadni?

A rövid válasz a kérdésre az, hogy igen, a babák bizony tudnak izzadni. Azonban kezdetben nem mindenhol a testükön.
2022. Május 27.
Tudnak a babák izzadni? (Fotó: Getty Images)

Születésük előtt a babák nem izzadnak, hiszen a környezetük folyékony (a magzatvíznek köszönhetően – a szerk.), ezért az anyukájuk szabályozza a testhőmérsékletüket, így nem kell izzadniuk – írja dr. Wendy Hunter gyermekorvos, a Baby Science portálon megjelent írása alapján a Romper.com. Azonban születésük után verejtékmirigyek borítják az egész testüket – ennek ellenére a babák először csak a homlokukon izzadnak, mert először csak ezek a verejtékmirigyek működnek.

Ahogy a testhőmérséklete emelkedik, majd az anyagcseréje fokozódik, a baba izzad a fején.

Dr. Hunter szerint az izzadás a baba agyának és hőmérséklet-szabályozó rendszerének a normál működésének a jele.

Később, ahogy az idegrendszer elkezdi átvenni az irányítást, a baba többi verejtékmirigye is elkezd működni.

Dr. Eugene Bauer, a Dermira főorvosa és a Stanford Egyetem Orvostudományi Karának korábbi dékánja elmondta a Live Science portálnak, hogy a csecsemőkortól a felnőttkorig a verejtékmirigyek száma nem változik, így a testfelület méretéhez arányosan a babáknál a legmagasabb a verejtékmirigyek száma, 8-10-szer magasabb a felnőttekénél. Ahogy a baba nő, még létrejöhet néhány verejtékmirigye, de többnyire inkább csak azok a mirigyek, amikkel születik, szétterülnek, ahogy a bőr növekszik.

Ahogy a Live Science egy másik írásában olvasható, az embernek kétféle verejtékmirigye van, az úgynevezett ekrin és apokrin mirigyek – ezek mind kialakulnak az újszülöttnél is, még akkor is, amikor még nem termelnek verejtéket.

Az apokrin mirigyek a szőrtüszőkön keresztül választanak ki izzadtságot, de nem aktiválódnak addig, amíg a pubertáskor alatt nem következnek be a hormonális változások. Míg az apokrin verejték kezdetben szagtalan, később büdössé válhat. Ez vízzel és elektrolitokkal, illetve szteroidokkal, lipidekkel és fehérjékkel van tele, amelyeket a baktériumok képesek a szagok előállítására felhasználni.

Az ekrin mirigyek a terhesség negyedik hónapjában kezdenek kialakulni, először a magzat tenyerén és talpán. Az ötödik terhességi hónapban ezek a mirigyek szinte az egész testet lefedik. Dr. Sage Timberline, a Kaliforniai Egyetem Sacramentoi Gyermekkórházának gyermekorvosa elmondta, hogy a baba születése után a legaktívabb ekrin mirigyek a homlokán találhatók, majd nem sokkal ezután a csecsemő a törzsén és a végtagjain is izzadni kezd.

Mivel az újszülöttek még nem tudnak teljesen izzadni, ezért fontos, hogy a szüleik a megfelelő hőmérsékletet biztosítsák nekik, illetve hűtsék őket, amikor a túlmelegedés jeleit  – beleértve az izzadást, a meleg és kipirult bőrt, a gyors légzést, a nyűgösséget, valamint a karok és a lábak csökkent aktivitását – mutatják.

Források: romper.comlivescience.com