Baba

Továbbdagad a szalmonellás bébiétel-botrány

Még decemberben több francia baba is szalmonellafertőzést kapott, de azóta több országban is megbetegedtek csecsemők bébiételtől. Most végre megszólalt a tejipari cég vezetője.
2018. Január 15.
Tovább dagad a szalmonellás bébiétel-botrány

Emmanuel Besnier, a 17 milliárd eurós forgalmú Lactalis vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy akár 12 millió doboz babatejpor is szalmonellás lehet, ezért az összes olyan terméket, amely érintett lehet visszavonják. Ez azt jelenti, hogy 83 országban várhatók termékvisszahívások.

“Nem tudom garantálni, hogy már egyetlen doboz babatej sincs egy nagy raktár polcán vagy egy gyógyszertárban” – mondta a Lactalis vezérigazgatója, írja az Index. Decemberben több francia baba lett szalmonellás, majd spanyol, görög és további 35 francia kisbaba kapott szalmonellafertőzést, feltételezhetően bébiételtől. Fogyasztóvédők szerint azonban ennél jóval magasabb lehet a szám a nagy látencia miatt.

Nemrég derült ki, hogy a Lactalis belső vizsgálata már augusztusban kimutatta a szalmonellabaktériumokat, de erről nem szóltak a hatóságoknak. Érdekesség, hogy szeptemberben állami ellenőrzés is volt a cégnél, de nem találtak semmit, így az állami hatóság felelőssége is felmerül az ügyben. A Lactalis termékei közül a tejporokról van szó, Franciaországban Celia, Milumal és Picot néven vannak forgalomban. Itt olvasható a teljes lista az érintett termékekről.

A NÉBIH korábban azt közölte, hogy Magyarországra nem szállítottak ezekből a bébiételekből.

Kapcsolódó cikkeink szalmonellafertőzés témában:

Forrás: Index.hu