Baba

Többet mozog a baba, ha hideg vizet iszik a kismama?

Amikor először érzed mozogni a kisbabád a hasadban, az egy semmihez sem hasonlítható, csodálatos érzés. Természetes, ha minden nap szeretnéd azt érezni, hogy egyre többet ficánkol odabent.
2020. Július 15.
Többet mozog a baba, ha hideg vizet iszik a kismama? (Fotó: Getty Images)

A Romper.com szerint lehet tenni néhány dolgot azért, hogy jobban érezd a baba mozgását – ilyen például, ha nyugodt, csendes környezetben pihensz. Vannak anyukák, akik arra esküsznek, hogy a legjobb módja, hogy ha azt szeretnék, hogy a baba többet mozogjon, mert több rúgást szeretnének érezni, vagy a baba túl csendes odabent, ha hideg vizet isznak. De ez valóban működik?

A BMC Pregnancy and Childbirth 2013-mas kutatása szerint egyes nők érezhetik úgy, hogy a babájuk kicsit többet mozog a hideg italok fogyasztása után, de nem minden nő, és nem minden alkalommal. Tehát ha azt gondolnád, hogy többet mozog a baba, ha hideg vizet iszol, akkor jobb tudni, hogy erre vonatkozóan nincsenek bizonyítékok, amelyek ezt alátámasztanák.

Dr. Adrienne D. Zertuche szülész-nőgyógyász szerint ha jéghideg ételt vagy italt fogyasztunk, az nem valószínű, hogy fokozza a magzat mozgását, mert a testhőmérséklet hatására gyorsan felmelegszik az enni- és innivaló, ahogy a nyelőcsőből a gyomorba, majd onnan a bélbe jut. A szakember szerint erre jobb módszer lehet a cukros dolgok fogyasztása, mint az üdítő, gyümölcslé, gyümölcs vagy édesség.

Érdemes felmérni, miért szeretnéd ilyen módon elérni, hogy mozogjon a baba. Az orvos kérheti az anyukát, hogy kövesse nyomon a rúgások számát, különösen a harmadik trimeszterben. Egy 2019-es tanulmány szerint tíz önálló mozgás egy 2-3 órás időintervallumban megnyugtató és normális, de minden terhesség eltérő, ezért az orvos adhat konkrét tanácsot ezzel kapcsolatban a kismamáknak. Ugyanez a tanulmány kimutatta azt is, hogy a rúgások számolása egyszerű módja az anya és a magzat közti kötődés fokozására.

Mivel a hideg italok fogyasztásának a magzat mozgására gyakorolt hatását még nem tudták alátámasztani, de sokan úgy találták, hogy ez működik, vannak orvosok, akik ezt a megközelítést alkalmazzák. Dr. Kathryn Wright, a Facey Medical Group szülész-nőgyógyásza például azt szokta javasolni azoknak az anyukáknak, akiknek számolniuk kell a rúgásokat, hogy igyanak valamilyen hideget és cukrosat, például narancslevet. – Cukorbetegség esetén viszont inkább jeges vizet szoktam javasolni – mondta a portálnak, és hozzátette azt is, hogy a kismamának érdemes ezután a bal oldalára feküdnie, és a baba mozgására koncentrálnia.

Wright szerint egyes nők úgy találhatják, babájuk alszik, miután ők ettek, ezért érdemes a rúgások számolását az étkezés előtt megejteni. De van, aki ezt éppen fordítva látja a saját babájánál, ezért figyelembe kell venni, milyenek a baba szokásai. – Nincs olyan élelmiszer, ami jobban működik a többinél, de a szénhidrátban gazdag ételek gyorsabban növelik a vércukorszintet – magyarázta a szakember.

Ha egy kismama aggódik amiatt, hogy a baba a megszokottnál kevesebbet mozog, különösen, ha nem számol 10 rúgást óránként, miután valamilyen cukrosat evett, Dr. Zertuche szerint hívja fel az orvosát. De ahhoz, hogy tudja, hogy a csecsemő jól van, feltétlenül szükséges az is, hogy az orvos végezzen egy ultrahangos vizsgálatot.

Forrás: romper.com