Baba

Tippek, hogy energikusabbnak és szervezettebbnek érezhesd magad az etetések között

Ugyan nincs két egyforma baba, de ha igény szerint szoptatod vagy eteted cumisüvegből a gyermekedet, a kicsi valószínűleg napi akár 8-12 alkalommal, vagy 1-3 óránként egyszer szeretne enni.
2021. November 23.
Tippek, hogy energikusabbnak és szervezettebbnek érezhesd magad az etetések között (Fotó: Getty Images)

Mivel a baba gyomra mérete kisebb, ezért gyakrabban, kis mennyiségeket eszik, és fokozatosan növekszik a szoptatások közötti idő is azzal arányosan, ahogy a gyomra térfogata is növekszik. A tápszeres babák valószínűleg nem esznek annyira gyakran, mint a szoptatott babák, de akárhogy is táplálod a gyermekedet, bizony érezheted úgy, mintha semmire sem lenne időd az etetések között.

A verywellfamily.com összegyűjtött néhány olyan dolgot, amit érdemes lehet megtenni az etetések között, hogy energikusabbnak, jobban szervezettnek érezhesd magadat.

Ölelgesd meg a babát

Egy kellemes etetés után csodálatos megölelgetni, megsimogatni a kisbabát, ami mindkettőtökre nagyszerű hatással van. Serkenti az oxitocin hormon termelődését, ami segít a bizalom és az anyai kötődés érzésének kialakításában.

Pihenj egyet

A baba is valószínűleg el fog szundítani az etetés és a büfiztetés után, ezért akár te magad is kihasználhatod ezt az időt arra, hogy lepihenj. Bármilyen nehéz is félretenni a feladatokat, a házimunkát, az alvás kritikus fontosságú az egészséged szempontjából. Ezért pihenj inkább egy kicsit, ha úgy érzed, szükséged van rá.

Zuhanyozás

Ha a baba békésen és biztonságosan pihen az etetés után, akkor ez tökéletes alkalom a zuhanyozásra. Egy meleg zuhany a hangulatodat és a nézőpontodat is meg tudja változtatni, segíthet felébredni, és energiát ad a következő teendődhöz.

Egyél valamit

A tejellátás fenntartásához, illetve hogy legyen kellő energiád, nagyon fontos, hogy egyél. A baba mellett azon kaphatod magad, hogy időt kell szorítani az étkezésekre, vagy hogy nem tudsz leülni enni, rohanás közben kapsz be néhány falatot, vagy esetleg a nagyobb gyerekeid hagyta maradékot. Lassan és örömmel elfogyasztani egy egészséges ebédet, vagy akár egy kis uzsonnát csodálatos érzés, és segít feltöltődni.

Főzz egy teát és nézz valamit

Megérdemled, hogy lazíts egyet. A házimunkát elvégezheted a következő etetés után is, és bátran élvezhetsz egy kis semmittevést, vagy hogy megnézel például egy részt a kedvenc sorozatodból, miközben elkortyolsz egy finom teát.

Készítsd el az ebédet

Nem kell túl bonyolult dolgot főzni, két etetés között egy egyszerűbb, gyorsabb fogás el is készülhet. Darabolj fel némi zöldséget, csíkozz fel egy kis csirkemellett, és tedd a sütőbe, vagy készíts belőle egy serpenyős egytálételt. A cél, hogy egyszerűen elkészíthető legyen, hogy ne legyen már dolgod vele a következő etetés után.

Írd össze a bevásárlólistát

Frusztráló lehet, ha a babával mész bevásárolni, és elfelejtesz megvenni valami fontosat. Ennek elkerülésére írd össze otthon a bevásárlólistát, vagy akár rendeld meg a bevásárlást online, ha van rá lehetőséged.

Tegyél be egy mosást

A baba érkezésével valószínűleg a szennyes mennyisége is növekedni fog, a baba ruháitól kezdve, a textilkendőkön, takarókon át, a szoptatós melltartókig és a te gyakrabban váltott ruháidig – nem csoda, ha úgy érzed, hogy soha nem ürül ki a szennyeskosár. Tegyél be sűrűbben egy-egy mosást, például az etetések között – amikor teregetni vagy hajtogatni is tudsz.

Pakold be vagy pakold ki a mosogatógépet

Nagy segítség, ha a mosogató és a mosogatógép mindig készen áll arra, hogy a soron következő étkezés után el lehessen mosni az edényeket, tányérokat.

Olvasd el az emaileket

Van, akinek szorongást okoznak az olvasatlan emailek, üzenetek. Két etetés között szánj egy kis időt arra, hogy ezeket elolvasod, megválaszolod. Lehet itt az ideje leiratkozni néhány hírlevélről, promóciós emailről – a rendezettebb levelezés is segíthet csökkenteni a szorongást, és lecsillapítani az elmét.

Játssz a nagyobb tesóval, tesókkal

Ha vannak nagyobb gyerkőceid, nagyobb testvérek is, miután megetetted és letetted aludni a babát, csinálhattok valamilyen közös programot, játszhattok egy jót együtt. Társasozzatok, rajzoljatok, olvass nekik egy mesét, vagy akár kérd meg őket, hogy segítsenek be a teendőkbe.

Sétálj egyet

Tedd a babát a babakocsiba, és máris indulhattok is egy sétára a friss levegőn. A mozgás segít növelni az energiádat, és az endorfintermelésre is jótékonyan hat. Ha kutyátok is van, akkor őt is le tudod vinni ilyenkor egy sétára.

Tornázz egy kicsit

Ha az időjárás nem engedi, hogy kimenj sétálni, tornázz otthon egy edzésvideóra, vagy jógázz egy kicsit (természetesen csak akkor, ha már az orvos is engedi a mozgást).

Anyatej fejés

Az etetés után egyszerűbb lefejni az anyatejet. Ezt teheted palackba a következő etetésre, vagy akár le is fagyaszthatod egy steril, BPA-mentes edényben vagy fagyasztózacskóban.

Írj naplót

Akár hagyományos naplót vezetsz, akár babanaplót, ez is segíthet rendezni a gondolataidat, az érzéseidet. De a naplóbejegyzések segíthetnek követni az etetéseket, a pelenkacserét, és minden más fontos információt.

Hívj fel valakit

Etetés után, amikor a baba pihen, remek alkalom nyílik felhívni egy barátot, a szüleidet, a testvéredet, vagy bárki mást, akivel beszélni szeretnél. Ha éppen valamilyen tanácsra van szükséged, ezek a beszélgetések segíthetnek abban is.

Forrás: verywellfamily.com