Baba

Tippek a császáros hegkezeléshez

A császáros heg kezelése nemcsak a műtét utáni időszakban, hanem hosszabb távon is fontos. Ehhez adunk most néhány ötletet.
2020. Április 06.
Tippek a császáros hegkezeléshez (fotó: Getty Images)

A császármetszés egy komoly hasi műtét, amelynek során 8-10 réteget vágnak az orvosok, hogy a magzatot ki tudják emelni.

Szerencsére, a szervezet a sérülést felismerve rögtön arra törekszik, hogy ezt a hiányt minél hamarabb megszüntesse, és az átvágott rétegek egy regenerációs folyamat során össze fognak forrni. Ahhoz azonban, hogy a műtéti területen ismét megfelelő legyen a keringés, és ezek a rétegek ismét rugalmasak lehessenek, nekünk is sokat kell tennünk. A varratszedést és a sebgyógyulást követően a hegünkkel is foglalkoznunk kell, mert a kezeletlen hegek által okozott letapadások később akár komoly mozgásszervi és akár belső szervi problémákhoz vezethetnek. Nézzük, mi is a teendőnk a császáros heggel!

Hegmasszázs

A műtét után 2-3 héttel, amikor a sebek már leesetek, lehet elkezdeni masszírozni a hegünket. A hegmasszázs segít abban, hogy javuljon ennek a területnek a keringése, de az összenövések oldásában vagy megelőzésében, és a kötőszövetek rugalmasságának biztosításában is nagy segítséget jelenthet napi pár percnyi hegmasszázs. A hegmasszázs további nagy jelentőségét az adja, hogy mélységében is javítja az érintett szervek keringését.

Fontos, hogy a kezdetben csak egy-egy finom érintéssel közeledjünk ehhez a területez! A varratszedést követően már az intenzívebb simításokkal és a heg finom megmozgatásaival is próbálkozhatunk.

A masszázshoz akár otthon is fellelhető eszközöket (pl. fogkefe, kefe) is igénybe vehetünk. Nagyon jó szolgálatot tehet egy puha, felfújható labda is, amelynek a segítségével a hasfalon keresztül mobilizálhatjuk belső szerveinket és a kismedence vérkeringését is javíthatjuk.

Kipróbálhatjuk a masszázshoz az smr és a tüskés kislabdát is, de előtte mindenképpen érdemes hegkezelésben jártas gyógytornász segítségét kérnünk!

Légzőtorna

A légzőtornát már a műtét után nem sokkal érdemes elkezdeni, hiszen ezek a gyakorlatok a hasűri szervek mozgására is hatással vannak. Javítják az itt elhelyezkedő szervek vérkeringését, így sokat tehetnek regenerálódásunkért és a gyógyulásért. Törekedjünk arra, hogy mindig az orrunkon keresztül lélegezzünk, és légzésünk mély és egyenletes legyen (hasi légzés)! Gyógytornász lehet segítségünkre a légzőtorna helyes kivitelezésében.

Mozgás

A műtétet követő minél gyorsabb mobilizáció jelentősen támogatja a gyógyulást: javítja a keringést, segít megelőzni az összetapadásokat és megfelelő húzásingert ad a friss hegnek is.

Természetesen itt is a fokozatosság és óvatosság legyen a fő szempont. Kezdetben az óvatos nyújtózások, majd a séták elegendő és folyamatos ingert biztosítanak hegünknek. Nem szabad türelmetlennek lenni! Egy heg felépülése akár egy évet is igénybe vehet, ehhez mérten építsük be fokozatosan a mozgásokat az életünkbe!

Életmód

A heg felépüléséhez fontos, hogy életmódunkkal is hozzájáruljunk! Szánjunk elegendő időt a pihenésre is, a regenerációt komoly feladat a testünk számára!

Ügyeljünk a folyadék-bevitelre és a kiegyensúlyozott, minőségi (fehérjében gazdag) táplálkozásra is!

Fontos, hogy egy évig gondosan óvjuk hegünket a napfénytől! Ragasszuk le sebtapasszal, de ha szabadon hagyjuk, akkor magas UV faktorú fényvédő készítményt használjunk ezen a területen!

A heggyógyulást jelentősen késleltetheti a dohányzás, ezért érdemes minél hamarabb letenni a cigarettát is!

Hegápolás

A varratszedést követően is figyeljük és ápoljuk hegünket megfelelő készítményekkel! A szilikon tapaszok és a különféle hegkezelő készítmények (gélek, krémek és olajok) segíthetnek abban, hogy a heg szebben gyógyuljon és puha maradhasson. Ezeknek a készítményeknek a használata előtt feltétlenül egyeztessünk orvosunkkal!