Baba

Téli hordozás? Adunk pár öltözködési tippet!

A téli hidegben való hordozás sokak számára okoz fejfájást, pedig pár praktikus ruhadarab ügyes kombinációjával a legzimankósabb időben is bátran magunkra köthetjük babánkat. Mutatjuk, mit érdemes beszerezned!
2020. November 16.
Téli hordozás? Adunk pár öltözködési tippet! (fotó: Getty Images)

Kint egyre hidegebb az idő, és sokan elbizonytalanodnak, hogy használhatják-e a jól bevált hordozókendőjüket a zordabb hónapokban is. Pedig a babahordozó a legtökéletesebb eszköz arra, hogy baba és mama egymás testközelségében melegedhessenek. Arról nem is beszélve, hogy a pici sokkal boldogabb ebben a kellemes összebújásban, mintha tőled távol, egy babakocsiban feküdne takarók alá rejtve.

Melyek a legfontosabb szabályok?

  • A hordozókendő és a testetek is extra hőforrás, ezért ne akard túl sok meleg rétegbe öltöztetni a babát!
  • A téli hordozós öltözködés során ökölszabályként azt érdemes megjegyezned, hogy a kendő plusz egy ruházatnak számít, és ha belépsz egy meleg helyiségbe, akkor szimbolikusan egy újabb réteg ruhát adsz rá.
  • Mindig ellenőrizd, hogy a kendő alatt nem csúsztak-e fel a ruhák, a gyerkőcnek van-e elegendő helye, a légzését nem akadályozza-e semmi; és nem melegedett-e túl!

Most pedig nézzük meg, milyen ruhadarabokat érdemes beszerezned a téli hordozáshoz!

Praktikus ruhák a téli hordozáshoz

Alapfelszerelések: body és kezeslábas

A hordozás során is érdemes a hétköznapi jól bevált, praktikus ruhadarabokat használnotok. A bodyk és kezeslábasok nem gyűrődnek fel mozgás közben sem, és megfelelően védik a baba testét a kendő alatt is. A rugdalózóknál érdemes arra figyelni, hogy a gyerkőc fel tudja húzni a lábát bennük hordozás alatt is. Ezért jobb, ha nem lábfejes rugdalózóba öltözteted, mert a felcsúszó nadrággal a baba lábfejét is feszíti majd a ruha.

Amit érdemes beszerezned: hordozós overál

A hordozáshoz sajnos nem praktikus a babakocsiban használt overál. Ehhez érdemes egy vékony, polár anyagból készült hordozós overált választanod, ami kényelmes viseletet jelent hordozás közben is, és az anyagának köszönhetően nem csúszkál.

Hordozáskor is szüksége lesz rá: sál-sapka, kesztyű

Hordozáskor igencsak bosszantó tud lenni, amikor menet közben elhagyjátok a sapkát vagy elfordul a baba fején a fejfedő; a sálak pedig nem túl biztonságosak, főként a legkisebbek esetében. Érdemes ezért olyan sapkát választani, ami nemcsak a fejet, de a nyakat és a vállat is befedi! Ne feledkezz meg a kesztyűkről sem!

A tél legpraktikusabb darabjai: nagykabát, poncsó és pulcsi

A hidegebb hónapokban – ha gyermeked még nem tud önállóan járni, és elöl hordozod-, a legpraktikusabb megoldás, ha mindketten egy nagy kabát (vagy meleg kendő) alá bújtok. Ilyenkor elegendő a benti ruhátokat felkapni, hiszen a kabát alatt egymást melegítitek majd, mint két kis kályha.

A kabát azért is szerethető, okos megoldás, mert meleg helyre belépve pár mozdulattal leveheted, nem melegszik túl egyikőtök sem; és a baba teljes teste melegben lesz.

És hogy milyen kabátot válassz?

Ez lehet egy 2-3 számmal nagyobb méretű kabát, amit magatokra tudsz gombolni vagy cipzárazni, de beszerezhetsz kifejezetten a hordozáshoz tervezett típust is. Ezek eleve úgy vannak kialakítva, hogy elül-és hátul hordozáshoz is használhatod őket.

Sőt! Nyugodtan előkaphatod a szekrényből a párod nagyobb méretű kabátját, de a praktikum jegyében kiváló megoldás az is, ha a télen viselt korábbi kismamakabátod alá kuckóztok be a picivel, és így indultok útra. Fontos, hogy a kabát melegen és szárazon tartson benneteket, és a baba fejét sapkával védd a hidegtől!

Ha kell egy pluszvédelem a babának: hordozós takaró

Egy másik lehetőség a hideg idő ellen, hogy a saját, megszokott ruhádat viseled, a picit pedig betakarod egy speciális hordozós takaróval, ami vízálló, puha gyapjú béléssel, valamint kapucnival is rendelkezik.

A hordozós takaró azoknak a dilemmáját is megoldja, akik tömegközlekedéssel utaznak, vagy vásárolni mennek a babával, és szeretnék praktikusan gyorsan levenni egy réteg ruhát a piciről, amikor meleg helyre kell bemenniük.

A legmenőbb praktikus kiegészítők a téli hordozáshoz

Lábmelegítő, lábszárvédő

Amikor a gyerkőc beül a hordozóba, azonnal megindul felfelé a nadrágszár, és fedetlen lesz a lábszára, pedig a kilógó testrészek védelmére igencsak ügyelni kell hordozás alatt is. Szerencsére a lábmelegítő zseniális segítséged lesz a téli hordozáskor, de a hétköznapokban is nagy hasznát fogod venni, mert pelenkázáskor/bilin ülve is fennmaradhat.

Hordozós csizma, kalucsni

A cuki kis csizmák és hagyományos cipők felejtősek lesznek a hordozóeszközben, mert a gyerkőcök nagyon ügyesen lerúgkapálják magukról. Érdemes kifejezetten a hordozáshoz használható kalucsnit és hordozós csizmát választani, ha beköszönt az esős-havas időjárás.

Pulcsitróger

Gyakorló anyukák számára nem kell nagyon részleteznem, mennyi bosszúságot tud okozni, amikor a kis felső vagy póló felszalad a gyerkőc derekára. Hordozókendőben is különösen nagy gond tud lenni, hiszen így nem biztosított a hideg elleni védelem sem. A pulcsitróger kiötlője ennek a problémának akart véget vetni, amikor piacra dobta ezt a praktikus kis eszközt. Tulajdonképp egy hagyományos hózentrógerről van szó, ami Y vagy X alakú gumiból és kis csiptetőkből áll. A pulcsitrógert a pici lábai között kell átvezetni, majd a póló vagy felsőruházat széleit a csiptetőkkel rögzíteni, és a probléma megoldva.

Útravalóul: Mi az, amit ne viseljetek!

  • Kerüld a mellkason és a nyakon a felesleges és terjedelmes szöveteket, nagy sálakat, gallérokat!
  • Ne adj a babára terjedelmes, nagy, hagyományos téli overált! Ebben túlmelegedhet, a hordozóeszközt sem tudod miatta megfelelően rögzíteni, és a hordozás is sokkal nehezebb lesz.
  • A baba arcát ne takarja semmi (ezt mindig ellenőrizd)!
  • Fontos, hogy ne tekeredhessen semmi a pici nyaka köré (cumilánc, nyálkendő, sapkazsinórok/megkötők)
  • Ne viselj instabil, csúszkálásra hajlamos cipőt!

Forrás:

http://www.bumptobeyond.com/babywearing-2/wet-cold-windy-keep-on-wearing-heres-how/

https://bwi.mystagingwebsite.com/