Baba

Téli gyümölcsök – így készítsd el, hogy a gyerek is megegye

Szerencsére már közeleg a tél vége, azonban talán most a legnehezebb kitalálni - mikor már mandarin se nagyon van - hogy milyen gyümölcsöt adjunk a gyerekeknek vitaminpótlás céljából.
2017. Február 02.

Gránátalma

Szezon: ősztől tél végéig

Miért próbáld ki: A kis magokat a kisebbek is szívesen felcsipegetik. A gránátalma tele van immunerősítő tápanyagokkal, vitaminokkal (C-, K-, B5), flavonoidokkal és rosttal.

Így válassz: Keress egyforma méretűeket és a nehezebbeket részesítsd előnyben – ezek ugyanis a lédúsabbak. A héj színe nem meghatározó érettség szempontjából. Hűtőben tárolva 3 hétig is eláll.

Így tálald: Adhatod önmagában, keverheted joghurtba, vagy narancsfacsarón ki is facsarhatod a levét. Különlegesebb változat, ha néhány zellerszárat megtöltesz ricottával, majd a tetejüket megszórod gránátalma magokkal.

Kivi

Szezon: téltől tavaszig

Miért próbáld ki: A gyerekeknek általában nagyon tetszik, hogy hogy néz ki a kivi belseje és az ízét is kedvelik. Ráadásul a benne lévő antioxidánsokat jobban tudja hasznosítani a szervezetük, mint például az eperben vagy a szőlőben lévőket – derült ki egy gyermekek táplálkozását vizsgáló arkansasi tanulmányból. Egy másik, taiwani kutatás szerint pedig lefekvés előtt fogyasztva segíti a hosszabb, mélyebb, pihentető alvást is.

Így válassz: A keményebbeket érdemes megvenni, mert otthon tovább elállnak, néhány nap alatt pedig tökéletesen puhára is érnek.

Így tálald: Vágd félbe, és adj egy kanalat a gyereknek, hogy kikanalazhassa a belsejét. Vagy hámozd meg, szeleteld kis korongokra és tálald joghurttal, amibe egy villa segítségével bele tudják mártogatni a szeleteket. Vacsorára a saláta tetejére is tehetsz néhány kisebb darab kivit.

Grapefruit

Szezon: egész évben, de leginkább decembertől áprilisig

Miért próbáld ki: Ha a gyermekeid odáig vannak a savanyú cukorkáért, a grapefruit egy sokkal egészségesebb alternatíva lehet. Amennyiben nem kedvelik a keserű ízt, válaszd az édesebb fehér színű grapefruitot. Azok, akik minden étkezés előtt megesznek egy felet ebből a remek immunerősítő gyümölcsből, a vércukorszintjük még két órával evés után is alacsonyabb, mint azoknak, akik nem fogyasztottak ilyesmit. Ezáltal pedig csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét egy amerikai kutatás szerint.

Arra azonban figyelj oda, hogy ha bármilyen gyógyszert szed a gyermeked, egyeztess a fogyasztásáról a gyerekorvossal, ugyanis a grapefruit módosíthatja egyes összetevők hatását.

Így válassz: A legjobban akkor jársz, ha a szép kerek, bemélyedésektől és hibáktól mentes grapefruitokra esik a választásod

Így tálald: Természetesen a legjobb, ha kifacsarod a levét – egy kis naranccsal keverve a keserű ízén is tompíthatsz egy kicsit. De akár meg is sütheted: vágj félbe 2 grapefruitot, tegyél egy kevés mézet és fahéjat a tetejükre, majd helyezd őket a sütőbe. Süsd kb. 5-7 percig, míg egy kicsit megbarnulnak. Szintén isteni változat, ha meghámozva, felszeletelve, joghurttal, mézzel, teljes kiőrlésű müzlivel vagy cukormentes granolával tálalod.

Egyéb citrusfélék

Szezon: egész évben, de különösen januártól márciusig

Miért próbáld ki: Narancs, vérnarancs, mandarin – mindegyik változatot szívesen fogyasztja a legtöbb gyerek. Magas C-vitamin tartalmuk mellett olyan antioxidánsokat is tartalmaznak, amik rákellenes hatásúak és még a legtöbb bogyós gyümölcsben sem találhatóak meg.

Így válassz: A fényes, hibátlan, feszes héjú citrusfélék a legfinomabbak

Így tálald: Hámozz meg narancsot, vérnarancsot, mandarint vegyesen és vágd őket kisebb gerezdekre, amiket aztán egy tányérra szépen kirakosgathatsz. Egy kutatás arra az eredményre jutott, hogy minél színesebb a kompozíció, a gyerekek annál szívesebben fogyasztják el az eléjük kirakott gyümölcsöket.

Japán körte

Szezon: szeptembertől februárig

Miért próbáld ki: Habár egy mezei szupermarketben nem biztos, hogy találsz ilyesmit, érdemes vadászni rá. Kevésbé barnul meg a húsa, mint a többi körtefajtának, így akár tízóraira is elcsomagolhatod a kicsiknek. A vékony héja és ropogósabb belseje miatt a gyerekek is szívesebben megeszik. Mi több, az általunk ismertebb körteváltozatoknál kevesebb cukrot, kalóriát, ellenben több rostot és káliumot tartalmaz.

Így válassz: Olyat keress, amin nincs hiba és szép kemény. Egy hétig szobahőmérsékleten is eláll (hűtőben 3 hétig is), ráadásul nem fog megpuhulni, ahogy a többi körtefajta.

Így tálald: Szeleteld fel, és csavard sonkaszeletekbe, vagy vágd fel extra vékony szeletekre, és szervírozd káposztasalátába keverve.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Így vedd rá, hogy megegye a zöldségeket!
  • Gyümölcskoktél gyerekeknek