Baba

Tejszaporító csodasütik

Bár sokan úgy tartják, hogy különböző ételek fogyasztása serkenti a tejtermelést, erre nincs tudományos bizonyíték. Az itt szereplő két finomságot azért kipróbálhatod, hátha neked segít!
2011. Augusztus 04.

Csodasüti (Fotó: Rátkai Éva)

A különféle tejszaporító ételek, szerek csak akkor hatásosak, ha a szoptatási gyakorlatod jó. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő tejtermelés érdekében korlátozás nélkül szoptatsz, mindannyiszor mellre teszed a babát, ha jelentkezik, és hagyod szopni, amíg neki jólesik. Ha nem gyarapodik megfelelően a pici, itt találsz szoptatási tanácsadót!

Éhségrohamok és szoptatás

Normális, hogy addig, amíg naponta sok tejet termelsz, a szervezted hajlamosabb a raktározásra. Ez itt is, ott is zsírpárnák megjelenéséhez vezet. Az is normális, hogy hullámokban tör rád a farkaséhség, amikor még a vasszöget is képes lennél felfalni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy válogatás nélkül mindent megehetsz, amit meglátsz. A szoptató nőt hajlamos a rokonság édességekkel elhalmozni.

Jobb, ha előre megkéred őket, hogy inkább egyéb finomságokat, minőségi zöldség- és gyümölcsleveket, salátát hozzanak neked. Az éhséget semmiképp se csillapítsd édességgel, csokival, cukrozott étellel, süteményekkel. Ha ezt a szabályt képes vagy betartani, máris sokkal kevésbé fenyeget az elhízás veszélye. Azt is tartsd szem előtt, hogy tévhit az, hogy annak van sok teje, aki sokat eszik! Még alultáplált nőknek is elegendő teje termelődik!

Az itt szereplő recepteket én magam teszteltem Ilonka lányom szoptatása során. Teljes sikerről számolhatok be, már ami a családom véleményét illeti: pillanatok alatt elfogyott az egész adag, alig tudtam magamnak egy kis tejszaporítót félretenni. ? Persze miből is vehetné észre az ember, hogy szaporodott a tej? Ilonka mindenesetre előtte is, utána is elégedett volt.

Sokmagvas keksz

Hozzávalók körülbelül 32 darabhoz

15 deka teljes kiőrlésű lisztkeverék Graham-lisztből, zabpehelylisztből, zabkorpából, fél kávéskanál szódabikarbóna, két evőkanál natúr kakaópor, egy teáskanál őrölt fahéj, 10 deka vaj, egy tojás, egy marék zabpehely, egy marék tökmag, fél marék őrölt lenmag, fél marék napraforgómag, 5 deka legalább 70 százalékos étcsoki apróra törve vagy reszelve, 16 szem (20 deka) aszalt sárgabarack beáztatva, majd aprítógépben aprítva vagy pici darabokra vágva, esetleg egy-két evőkanál kókuszreszelék, fél deci víz

Pirítsd meg kicsit a zabkorpát és a zabpelyhet, majd keverd össze az összes hozzávalót, és dolgozd egységes masszává. Formálj vizes kézzel diónyi gombócokat, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe téve lapítsd keksz formájúvá. 200 fokosra előmelegített sütőben körülbelül tíz percig kell sütni. Mire kihűl, egészen megszilárdul.

Kalóriadús, ezért naponta legfeljebb egy-két darabot egyél meg belőle, és válassz, hogy vagy golyócska, vagy keksz! Ha tehéntejmentesen szeretnéd elkészíteni, tegyél bele vaj helyett négy evőkanál jó minőségű, hidegen préselt olajat.

Gabonagolyócskák/Sütés nélkül

Hozzávalók körülbelül 40 darabhoz

25 deka búzapehely, 15 deka árpapehely, 10 deka zabpehely, jókora marék kesudió, 10 deka vaj, egy evőkanál xilit, egy marék egy-két órára beáztatott mazsola

Áztasd be a mazsolát egy-két órára annyi vízben vagy friss narancslében, amennyi épp ellepi, majd pépesítsd botmixerrel. Keverd össze a gabonapelyheket, és aprítógépben őröld finomabb állagúra. A kesudióval tedd ugyanezt. Utána pirítsd meg folyamatos kevergetés közben egy lábasban az őrleményt, közben tedd hozzá a vajat, és szórd bele a xilitet is. Ha már érezni a finom illatot, húzd le a tűzről, és önts bele körülbelül tíz evőkanál vizet és a mazsolapempőt.

Gyúrd össze kézzel, amennyire lehet, és próbálj golyócskákat formálni belőle. Ez nem könnyű, legegyszerűbben úgy lehet, ha egy evőkanálnyi masszát a tenyeredbe veszel, jól összenyomkodod, és így próbálsz belőle golyót préselni. Ha már összeállt, könnyebb formázni.

Roppant energiadús finomság, ezért naponta legfeljebb két-három darabot kapjál be. Ha tehéntejmentesen szeretnéd elkészíteni, tegyél bele vaj helyett négy evőkanál jó minőségű, hidegen préselt olajat.

Kapcsolódó cikkeink tejserkentés témában:

Forrás: Kismama magazin