Baba

Tehéntej-allergiás a gyerekem

Eléggé tehéntej- és húsközpontú az átlagos magyar étrend, ezért nem csoda, ha némi megtorpanást okoz a családban a tehéntejfehérje-allergia diagnózisa. Hiszen egyáltalán nem könnyű így étkezni, mert kevés készen vásárolható termék közül válogathatunk.
2011. November 09.

Gyűjtöttem a recepteket mindenhonnan

14 hónapos kisfiamnak három hónaposan volt először vér a kakijában. Nővéremék gyerekeinél is ebben a korban jelentkeztek allergiás tünetek, így azonnal elhagytam minden tejterméket a táplálkozásomból (mivel csak szopizott.) A tünetek megmaradtak, így a tojást és származékait is kiiktattam.

Úgy éreztem, nem tragédia, hogy diétáznom kell, végül fél évig tartottam. Szerencsére a nagyszülők is komolyan vették, ha ott ettünk. Kíváncsian kutakodtam, mit mivel lehet helyettesíteni, szakácskönyvek után kutattam. Ennek köszönhetően még tudatosabbá vált a táplálkozásunk. Mindez nem jelent feltétlenül nagy többletköltséget. Kenyérre kenve nagyon finomak a különböző pástétomok. Receptek: Legyen néktek eledelül című szakácskönyvben és a hozzá tartozó blogban.

A tejet zabtejjel, rizstejjel pótoltam, ami drogériákban megfizethetőbb áron kapható. A tojást kukoricakeményítővel pótoltam. Egy evőkanál por, négy evőkanál víz. Nagyon finom palacsintát készítettem így, a különbség fel sem tűnik.

A túrót lehet helyettesíteni tofuval (persze szójaallergia is előfordulhat). Azóta is a kedvencünk az a fantasztikus „túrótorta”, ami kókusztejben szétfőzött kölesből készül. (Lásd a Tej-, tojás- és szójamentes ételek című könyvben.) A szintén kókusztejből készült csokitorta is népszerű volt. Létezik zabtejszín és rizstejszín is, amikkel a tejfölt lehet helyettesíteni. Habot még habfixszel sem tudtam verni belőle, de azért ráöntöttem kisfiam egyéves szülinapjára készített karobporos tortájára (korábbi Kismamából vett recept). Zabpehelyből is készítettem már többféle süteményt.

A gyerekorvos felírja receptre a Sinlac nevű tápszert, aminek fő összetevője a szentjánoskenyérmag, és tartalmazza a szükséges vitaminokat. A gyártó cégnek írtam e-mailt, hogy küldjenek sinlacos recepteket. Hamarosan kaptam két fénymásolt füzetet, tele receptekkel.

A sajt helyettesítésére nem találtam semmit, de azért ki lehet bírni nélküle. Úgy néz ki, hogy az én kisfiam egyéves korára nőtte ki a tejallergiát. Nővérem nagyobbik fia csak hároméves korára, a kisebbik nem volt ilyen szerencsés, neki még három és fél évesen is hasmenése van a tejtermékektől.

Szerintem hamar rá lehet állni a diétára. Kell hozzá egy kis kitartás, felfedező kedv, egy város, ahol meg lehet kapni a hozzávalókat, bár sok mindent futárszolgálattal is be lehet szerezni. Ha a szülők, nagyszülők jól állnak hozzá, a gyereknek sem okoz gondot, hogy nem ehet bármit.

Császárné Ősze Zsófi, Szombathely

Alternatív gyógymód

Nemrégen még mi is hasonló cipőben jártunk. Kisfiamnak egész testére kiterjedő ekcémás bőrgyulladása volt négy hónapos korától, tej- és tojásallergiát is kimutattak nála. A szigorú diéta ellenére (amit nehéz volt tartani, hisz neki teljesen külön kellett főznünk) azonban semmit sem javult a bőre. Másfél éves korában ott tartottunk, hogy az antihisztamin sem tudta csökkenteni az állandó viszketést, a szteroidos kencék pedig csak tovább súlyosbították a bajt.

A helyzetünk tehát igen reménytelennek tűnt, az orvosok nem találták a baj okát, és semmi jóval nem biztattak minket. Ez így ment két és fél éven át, míg végül rátaláltunk egy meridián-energiaterápiás gyógymódra, amit EFT-nek (Emotional Freedom Technique – az érzelmi felszabadítás technikája) neveznek, s amely szinte bármilyen testi-lelki probléma esetén hatásos, mivel a betegségek valódi okait kezeli és szünteti meg. A mi esetünkben a csodához mindössze három hétre (!) volt szükség, ennyi idő alatt jutottunk el az elkeserítő állapottól a makulátlan bőrig. Az ételallergia megszűnéséhez még kellett pár hónap rendszeres EFT-zés, és ma már bármilyen ételt megehet. Ennek lassan egy éve, a kisfiú immár négyéves, a bőre pedig gyönyörű.

Dióhéjban a módszerről: az EFT az érzelmek akupunktúrája (tűk nélkül), s abból a felismerésből indul ki, hogy minden rossz érzés oka a szervezet energiaháztartásának zavara, s ugyanez okozza a legkülönfélébb betegségeket is. A meridiánok végpontjait (szám szerint 14-et) használjuk a test energiarendszerének kiegyensúlyozására: a pontok finom kopogtatásával generáljavítást végzünk az energiarendszeren, miközben ráhangolódunk az adott problémánkra (például a szorongásra, allergiás tünetre, függőségre, lázra). Az energia immár szabadon áramlik, a betegség vagy rossz érzés pedig eltűnik.

Bővebb információ a www.humanharmony.hu oldalon található, ez az EFT magyarországi központjának weboldala.

Pintérné Annus Rita, e-mail

Megoldottuk!

Bár nem igazán szoktam újságcikkekre reagálni, most mégis úgy éreztem, hogy a tejallergiával kapcsolatos kérdést egyenesen nekem tették fel. Kisfiam 26, kislányom öt hónapos. A fiúnál nagyon hamar kiderült (nem orvosi vizsgálat, hanem „próbálkozás” alapján), hogy tejfehérje-érzékeny. Így hathetes korától kezdve tejmentes diétán voltam egészen tizenhat hónapos koráig. Akkor kis szünetet tartottam az én diétámban, amíg a húgával terhes voltam. De sajnos ő is ugyanúgy produkálta a tüneteket, így a mi életünkben egyelőre állandósult a tejmentes étrend.

Először nagyon kétségbeestem, de ma már tudom, hogy így is lehet változatosan étkezni. Persze azt nem mondom, hogy nem hiányzik a tej, de a gyerekekért mindent!

Először is a margarinnak azt a fajtáját kell keresni, amelyen a „light” felirat található. Ezek tejmentesek. De vannak olyanok is, amelyekre külön ráírják, hogy tejallergiások is fogyaszthatják. Egy ideig, ha olyan ételt készítettem, amelybe kellett tej (meggymártás, főzelékek), egészen egyszerűen vízzel készítettem el a habarást. Ma már rizstejet vagy zabtejet használok.

Egyszer egy bioboltban azt mondták, hogy rizsből már mindent készítenek, amit tejből. Szóval elvileg van tejszínhab és tejföl is, de nagyon drágán. Felvágottból is meg kell találni a tejmenteset. A Scooby-Doo virslik és felvágottak például tej-, szója- és tartósítószer-mentesek.

Nálunk egyébként mindenki diétán van, a férjem is, szolidaritásból és azért, hogy ne kelljen neki külön főzőcskéznem.

Most megyünk terheléses vizsgálatra. Azt hittem, és sokan biztattak azzal, hogy kétéves korára kinövi a baba. Nekünk még várnunk kell erre. De nem adom fel! A kisfiam pedig nagyon ügyes, nem hisztizik, ha valakinél tejcsokit lát, hanem mondja, hogy attól ő pöttyös lesz. (Más kérdés, hogy egyébként sem kap csokit, az is lehet, hogy ezért nem is hiányolja.)

Nagyné Zombori Bea, e-mail

Újítani kell!

Először engem is nagyon mellbe vágott ez a diagnózis. Addig el sem tudtam képzelni az életünket tej és tejtermékek nélkül. De elkezdtem tanulmányozni más kultúrák étkezési szokásait, mert abból indultam ki, hogy biztosan nem esznek mindenhol egész nap tejtermékeket. És tényleg! Az afrikai, ázsiai konyha javarészt tejtermékmentes! Ajánlom, nézzetek utána, mit is esznek például a japánok vagy a kínaiak reggelire!

Egyszerűen csak búcsút kellett vennünk a legtöbb tipikus reggelitől, ebédtől, és újakat próbálni. Ma már nem kétséges számomra, hogy lehet tehéntej nélkül élni, nem is akárhogyan. Nekem például abban is segített, hogy lefogyjak. A tejtermékek többsége nagyon zsíros! Igaz, már kinőttük az allergiát, de a receptek maradtak. Most már csak elvétve fogyasztunk tejet, tejterméket, és mindenki imádja, ha újdonságok kerülnek az asztalra.

G. Erika, e-mail

Ezek is érdekelhetnek:

  • Amit a táplálékallergiáról tudni kell
  • Falatnyi tanácsok – a csecsemőtáplálás korszakai
  • Forrás: Kismama magazin