Baba

Te is mosómedve vagy?

Akkor az egészséged érdekében éppen ideje, hogy változtass tisztálkodási szokásaidon!
2012. Június 07.

Virágzó iparág épül arra, hogy minél több tisztálkodó- és testápolószert, kozmetikumot adjon el. A reklámok célja következésképpen az, hogy elhitessék, napi rendszerességgel szükséged van ezekre, ha tiszta, jól ápolt ember benyomását akarod kelteni.

Még az egész nap fekvő és alvó kisbabákat is naponta fürösztik, vizükbe fürdetőszert öntenek, pár szál hajukat babasamponnal mossák, a reklámok pedig azt sugallják, hogy a kicsik így jobban alusznak éjszaka, és boldogabbak lesznek. Ennek azonban épp az ellenkezője igaz. A kisbabák boldogságához inkább szülői szeretet és testközelség szükséges, nem babafürdetőszer. Ráadásul ezek a készítmények nagyon sok kisbabánál bőrgyulladást, allergiát okoznak, és annyira kiszárítják a bőrt, hogy további „utánzsírozó” készítményeket kell bevetni. Ugyanez a helyzet sok felnőtt esetében is, a tusfürdők, samponok sokuknál túlérzékenységet váltanak ki.

Kisbabáknál nem szükséges a napi fürdetés, a különféle szappanok és tusfürdőket pedig körültekintően válogassuk meg, például gondoljuk végig, hogy szüksége lehet-e egy pár hónapos csecsemőnek parfümre (ami oly sok szappan/tusfürdő összetevője között megtalálható).

Kapható száz százalékos natúr szappan, kecsketejes szappan kifejezetten érzékeny bőrre, de akár azt is érdemes fontolóra venni, hogy bármilyen szappanra szüksége van-e egy kisbabának és nem elegendő-e számára a tiszta víz.

Ne tedd tönkre, amit a természet adott!

Az ember bőre valójában csodálatos, kiterjedt védekezőrendszer. Hasznos baktériumok élnek rajta, kémhatása pedig savas, mert ez is hátrányos a kórokozók terjedése szempontjából. A bőrünk ezenkívül zsíros védőréteget is képez, így rugalmassá, ellenállóvá válik, nem sebesedik egykönnyen irritáció hatására sem.

És mit teszünk mi? Naponta zuhanyozunk, rengeteg szappant, tusfürdőt kenünk magunkra, vagyis mindent elkövetünk, hogy az állítólagos kosszal együtt ezeket a fontos védőbástyákat is eltávolítsuk magunkról. Tisztaságmánia helyett érdemes volna néhány egyszerű szabályt követni, mert bőrünk és környezetünk is jól járna!

  • Nem szükséges naponta zuhanyozni, fürödni, helyette néha az egyszerű mosakodás is megteszi. Kerüld a hosszas zuhanyozást és kádban fekvést, mert a klórozott csapvíz képes hihetetlenül kiszárítani a bőrt. A testápolók használata ezen nem sokat segít, ugyanis rendszerint nem tudják pótolni a gyakori zuhanyozással elveszített zsírréteget és nedvességet.
  • A gyakori és alapos kézmosás továbbra is nagyon fontos és ésszerű a fertőzések megakadályozására.
  • Tusfürdők helyett célszerűbb egyszerű babaszappant használni. Érzékeny bőrűek számára kapható telítetlen zsírsavakat tartalmazó fürdetőolaj, gyógyszertári mosakodókenőcs.
  • Az antibakteriálisként hirdetett szappanok, krémszappanok, tusfürdők használatát kerüld, ezek a legkártékonyabbak és legfeleslegesebbek. A mindennapi élet során nincs szükség kézfertőtlenítésre, ahol viszont szükséges (például kórházi munkánál), ott ezek nem elégségesek, csak arra valók, hogy tönkretegyék a bőr természetes védekezőképességét. Ha kiirtod a bőr természetes baktériumflóráját, könnyebben lábra kapnak a gombás bőrfertőzések.
  • Kapcsolódó cikkeink:

  • Bőrápolás
  • Mit csinálj, ha nagyon száraz a gyerek bőre?
  • Gyengéd fürdetés
  • Tejben-vajban