Baba

Tápláló ételek, amiket érdemes enni a szülés utáni első hónapban

Az újszülöttel otthon töltött első hetek mind fizikailag, mind mentálisan és érzelmileg is kimerítőek lehetnek. Ahhoz, hogy jobban érezd magad, hozzájárul az is, hogy mit eszel.
2022. Március 06.
Tápláló ételek, amiket érdemes enni a szülés utáni első hónapban (Fotó: Getty Images)

Érthető, ha ilyenkor nem az öngondoskodás szerepel a lista élén, de az újdonsült anyukának magára is vigyáznia kell, hogy a babát gondozni tudja. Az étkezést tekintve természetesen nem kell túl bonyolult fogásokra gondolni, de érdemes otthon tartani néhány egészséges alapanyagot, amiből viszonylag rövidebb idő alatt készíthetsz egy tápláló ételt.

Zabpehely

A zab összetett szénhidrát, ami rostban és fehérjében gazdag, így sokáig eltelít. A zabpehelyről úgy tartják, hogy a tejtermelésben is segít.

Olajos magvak

Egészséges zsírokat és fehérjét is tartalmaznak, így remek nassolnivalót jelentenek – ha egy kis energialöketre van szükséged, könnyedén bekaphatsz egy marékkal valamelyikből. A magvakban található egészséges zsírok kulcsfontosságúak a baba szerveinek és agyának fejlődésében, illetve az anyagcserében és a tejtermelésben.

Magvajak

Legyen akár mogyoróvaj, mandulavaj vagy más olajos mag, érdemes tartani otthon némi magvajat, hogy gyorsan juthass egy kis fehérjéhez és egészséges zsírhoz. Remek nassolnivaló egy-két kanálnyi önmagában, vagy némi gyümölccsel, de készülhet egy gyors reggeli is belőle, teljes kiőrlésű kenyérre kenve.

Teljes kiőrlésű kenyér

Fehérjében és rostban is gazdagabb a teljes kiőrlésű kenyér, amit szinte bármilyen feltéttel fogyaszthatsz reggelire vagy vacsorára, de egy gyors ebédhez is jó alap. Ez utóbbi lehet például egy kis hummusz, sajt és zöldségek a kenyéren, vagy egy kiadósabb szendvics például maradék csirkemellből, salátával.

Görög joghurt

Fehérjében gazdag alapanyag a görög joghurt, ami kiváló alapanyag a reggelihez vagy az uzsonnához. Eheted például zabpehellyel, a tetején gyümölcsökkel és magvakkal, hogy extra vitaminhoz és tápanyagokhoz juss.

Tojás

Talán az egyik legsokoldalúbb alapanyag a tojás, amit bármelyik főétkezés alkalmával fogyaszthatsz. Néhány perc alatt elkészül belőle a rántotta vagy a tükörtojás, de ha több időd van, frittata, vagyis tojáslepény is készülhet belőle, zöldségesen, sajtosan vagy akár sonkásan. A hét elején érdemes megfőznöd néhány darab tojást, így mindig lesz a hűtőben egykis fehérjedús nassolnivaló, vagy egy jó alapanyag egy gyors ebédhez. A tojás sok vitamint és tápanyagot tartalmaz, amelyek támogatják a szülés utáni felépülést.

Hummusz

A hummusz azért remek fogás, mert tele van fehérjével, rostokkal és egészséges zsírokkal is, köszönhetően a csicseriborsónak, a tahininek és az olívaolajnak. Kend teljes kiőrlésű kenyérre vagy kekszre, vagy mártogasd zöldségekkel.

Fagyasztott zöldség és gyümölcs

Ha az első napokban, amikor nagyon sok a teendő, nehezebb megoldani, hogy legyen otthon friss gyümölcs és zöldség, nagyon jól jöhet, ha van a fagyasztóban néhány csomag ezekből. A fagyasztás tökéletes megoldás arra, hogy ne romoljanak meg. A zöldségekből főzhetsz és süthetsz, a gyümölcsökből pedig készülhetnek turmixok, de zabkásához vagy görög joghurthoz is adhatod ezeket.

Édesburgonya

Az édesburgonya tápanyagokban gazdag összetett szénhidrát, ami könnyen elkészíthető, és hosszabb az eltarthatósága, mint a többi zöldségnek. A-vitamint is tartalmaz, ami az anyatejjel eljut a babához, és támogatja az immunrendszert is.

Alma

Akár az édesburgonya, az alma is hosszabb ideig eltartható, mint a legtöbb gyümölcs. Magvajakkal fogyasztva remek nassolnivaló lehet, ami egészséges zsírokban, szénhidrátban és fehérjében is gazdag.

Konzerves babfélék és hüvelyesek

A fagyasztott zöldségek mellett néhány konzerv babféléből és hüvelyesből is érdemes tartani otthon. Ezek az élelmiszerek kiváló fehérjeforrást jelentenek, és szinte bármely étkezéshez hozzáadhatók.

Házi készítésű fagyasztott ételek

Ha a baba érkezéséig időnként nagyobb adagokat főzöl olyan ételekből, mint például a chili, a levesek, a húsgombóc, stb., ezekből le tudsz fagyasztani egy-két dobozzal, így mindig kéznél lesz valamilyen finom fogás, ha semmi időd nincs ebédet vagy vacsorát készíteni.

Forrás: mother.ly